ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ο αυτισμός του πολιτικού μας συστήματος

Το πολιτικό μας σύστημα εξακολουθεί, δυστυχώς, να πάσχει από αυτισμό. Δεν εξηγείται αλλιώς πως μετά τις ευρωεκλογές και αν εξαιρέσουμε την κλασική και αναμενόμενη καθημερινή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις αναταράξεις (σ. σ. εξ αιτίας του αποτελέσματος) σε ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝ.ΕΛ., στην επικαιρότητα κυριαρχούν δύο θέματα.

Το πολιτικό μας σύστημα εξακολουθεί, δυστυχώς, να πάσχει από αυτισμό. Δεν εξηγείται αλλιώς πως μετά τις ευρωεκλογές και αν εξαιρέσουμε την κλασική και αναμενόμενη καθημερινή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις αναταράξεις (σ. σ. εξ αιτίας του αποτελέσματος) σε ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝ.ΕΛ., στην επικαιρότητα κυριαρχούν δύο θέματα. Ο ανασχηματισμός και αν θα πρέπει ή όχι να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Όπως είναι φυσικό και επόμενο ο ανασχηματισμός συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, καθώς έχει όσα εξάπτουν και τροφοδοτούν τη δημοσιογραφική φαντασία. Ίντριγκα, αλληλοκαρφώματα, εσωκομματικές ισορροπίες, ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κ.α.

Τι δεν έχει; Ουσία και νόημα για τους πολίτες. Γιατί ποιόν πολίτη αυτής της χώρας ενδιαφέρει πραγματικά αν οι αποτυχόντες στις αυτοδιοικητικές εκλογές Κουμουτσάκος, Σπηλιωτόπουλος και Καλαφάτης θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση και ποιόν νοιάζει αν επανακάμψει ο Λοβέρδος;

Βέβαια ο μεγαλύτερος ντόρος και η ανάλογη συζήτηση γίνεται σχετικά με το Στουρνάρα, λόγω της θέσης που κατέχει σήμερα στην κυβέρνηση, αλλά και εδώ το ερώτημα είναι, κι αν αλλάξει τι θα συμβεί; Δεν είναι τα πρόσωπα αυτά που καθορίζουν τις συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές, αλλά η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε. Η κρίση δεν τελείωσε και ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι συγκεκριμένος και σαφέστατα οριοθετημένος. Όχι πάντως απ΄ τον κ. Στουρνάρα, ή από τον πιθανό του αντικαταστάτη.

Κοντολογίς, η όλη συζήτηση για τον ανασχηματισμό με τον τρόπο και τους όρους που γίνεται είναι πολύ απλά εκτός θέματος για την ίδια την κοινωνία. Και την κοινωνία ενδιαφέρει πλέον το αποτέλεσμα και όχι οι εντυπώσεις.

Ναι, οι εντυπώσεις θα μπορούσαν να ήταν καλές, αν αντί να μιλάμε για πρόσωπα εν όψει του ανασχηματισμού, συζητούσαμε πρώτα απ΄ όλα για… ανασχηματισμό της νοοτροπίας και της λογικής που θα τον διέπει. Νοοτροπία και λογική που θα συνάδουν με τη σημερινή κατάσταση της χώρας και θα έστελναν στην κοινωνία το σωστό μήνυμα.

Πώς; Πολύ απλά. Μειώνοντας Υπουργούς και Υφυπουργούς, καταργώντας τις θέσεις που δημιουργήθηκαν για να δυσαρεστηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα πολιτικά στελέχη και να τηρηθούν οι ισορροπίες.

Το να υπάρχουν σήμερα, για παράδειγμα, στο Υπουργείο Άμυνας ένας Υπουργός, μια αναπληρωτής Υπουργός και ένας Υφυπουργός (σ. σ. επί Κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν ακόμα χειρότερα καθώς τις μέρες που σοβούσε η κρίση είχαμε στο Υπουργείο αυτό, έναν Υπουργό, δύο αναπληρωτές του και έναν Υφυπουργό!!!), την ώρα που στρατόπεδα αδειάζουν και το στράτευμα συρρικνώνεται, είναι πρόκληση. Όχι μόνο απέναντι στην κοινή λογική, αλλά κυρίως απέναντι στο περί δικαίου αίσθημα καθώς την ίδια ώρα κλείνουν δημόσιοι οργανισμοί και πολίτες χάνουν τις δουλειές τους.

Το αν μια κυβέρνηση αποτελείται από 50, 30 ή 20 μέλη, σίγουρα δεν είναι το μείζον για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ακόμα το πολιτικό μας σύστημα. Είναι όμως ένα παράδειγμα, το οποίο αθροιζόμενο με πολλά άλλα οδηγούν σ΄ ένα αποτέλεσμα. Τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς και τη διατήρηση της άποψης πως όσοι ασκούν εξουσία λειτουργούν πάντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το χειρότερο βέβαια είναι πως διατηρεί και επιτείνει το κατάλληλο κλίμα για να αναπτύσσονται ο λαϊκισμός και τα διχαστικά διλήμματα, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για όλους μας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top