ΑΡΘΡΑ

Ο Βαλντέν αυτά έλεγε. Η ΔΗΜΑΡ άλλα έλεγε

Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω επί της ουσίας στο άρθρο του Σωτήρη Βαλντεν « ΔΗΜΑΡ. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών» και αναδημοσιεύτηκε χτες στην «Μεταρρύθμιση». Ότι είχαμε να πούμε το είπαμε και με το παραπάνω τον Ιανουάριο. Όποιος αντέχει τα τεράστια κείμενα ας τα ξαναδιαβάσει. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι και όπως διαβάζω τα κείμενα του Βαλντεν δεν νομίζω ότι στο πρόσφατο έχει να πει κάτι καινούργιο. Εξ άλλου γιατί να το κάνει;

Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω επί της ουσίας στο άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν «ΔΗΜΑΡ. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί» που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και αναδημοσιεύτηκε στην «Μεταρρύθμιση». Ότι είχαμε να πούμε το είπαμε και με το παραπάνω τον Ιανουάριο. Όποιος αντέχει τα τεράστια κείμενα ας τα ξαναδιαβάσει. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι και όπως διαβάζω τα κείμενα του Βαλντεν δεν νομίζω ότι στο πρόσφατο έχει να πει κάτι καινούργιο. Εξ άλλου γιατί να το κάνει; Η ΔΗΜΑΡ έρχεται στις θέσεις του. Απλώς αν τον Ιανουάριο ήταν κατηγορηματικός ότι η κεντροαριστερά – όπως αυτός την αντιλαμβάνεται – θα συγκροτηθεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που η ΔΗΜΑΡ γλιστράει από μόνη της προς τα εκεί είναι πιο μαλακός για να μην τρομάξει τους λίγους εναπομείναντες θιασώτες μιας ανέφικτης πλέον αυτόνομης πορείας. Μικρή σημασία έχουν αυτά, στα χοντρά έχει κάθε λόγω να πανηγυρίζει ο Βαλντέν. Η ΔΗΜΑΡ έφυγε από τη κυβέρνηση και εγκατέλειψε το ναυπηγούμενο σκάφος της μεταρρυθμιστικής ( έχει γούστο για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα με τι περιφρόνηση ο Βαλντεν μιλάει για τους μεταρρυθμιστές) κεντροαριστεράς. Και στο κάτω κάτω αυτά έλεγε ο Βαλντεν , η ΔΗΜΑΡ είναι που έκανε τούμπα και έδιωξε το μισό της εκλογικό σώμα. Βέβαια όπως λέει ο Βαλντεν είχε «αλλοιωθεί η σύνθεση του εκλογικού της ακροατηρίου» και έτσι δεν έχει μεγάλη σημασία αυτή η απώλεια που θα αναπληρωθεί ..κύριος οίδε πόθεν. Αλλά και αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία αφού ο κορμός ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την βασική δουλειά. Επειδή scripta manent κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για τον ολισθηρό δρόμο που είχε πάρει. Το τέλος της απάντησης μου στον Βαλντεν, στον μεταξύ μας διάλογο τον Ιανουάριο, είχε μια αναφορά στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Επιτρέψτε μου να την επαναλάβω:

«Ελπίζω η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να αντιλαμβάνεται γιατί ο Σ.Β την ενθαρρύνει στον δρόμο του «παρών» και της απόστασης από τις υπόλοιπες δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα που συγκροτούν τον αστερισμό της κεντροαριστεράς. Να κατανοήσει ότι λάθος σήματα και επιλογές – όπως οι παραπάνω – θα τροφοδοτήσουν και άλλους Βουδούρηδες και άλλους Μουτσινάδες. Και ότι μόνο η φυγή προς τα εμπρός απαντά πολιτικά στην επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και που κομψά την χαρακτήρισε το Γραφείο Τύπου «ως προώθηση άλλου πολιτικού σχεδίου». Αυτό το πολιτικό σχέδιο προωθεί με την δική του οπτική και αφετηρία – με καθαρό και ευθύ τρόπο σε αντίθεση με άλλους που καμώνονται ότι δεν έχουν σχέση με αυτό – ο Σ.Β. Και αυτή η επίθεση δεν αντιμετωπίζεται με μετέωρα βήματα. Ούτε με δήθεν κεντρίστικες πολιτικές που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν και τους μεταρρυθμιστές κεντροαριστερούς και τους προσανατολισμένους για άμεση συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρούς «αριστερούς».. Τέτοιος δρόμος δεν υπάρχει. Στην ζωή και στην σημερινή συγκυρία μόνο ο δρόμος της ενότητας και ανανέωσης του χώρου της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς θα δώσει χώρο και πεδίο δράσης στην ΔΗΜΑΡ. Ήρθε η ώρα να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς και να ξαναπάρει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.».

Προχώρησε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Φυσιολογικά συναντήθηκε με τον Βαλντέν. Και ακόμα πιο φυσιολογικά έχασε το καινούργιο και πιο δυναμικό εκλογικό της ακροατήριο. Ναι αυτό το «αλλοιωμένο» που άντεξε ένα χρόνο στις επιθέσεις. Αλλά δεν άντεξε την ανοησία και τον εμπαιγμό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top