ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο Γατόπαρδος και το ΠΑΣΟΚ

Δεν ξέρω πόσοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν διαβάσει τον «Γατόπαρδο» του κόμη Τζιουζέπε Ντι Λαμπεντούζα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος οπωσδήποτε έχει διαβάσει το μυθιστόρημα αναφοράς για την πολιτική σκέψη και θα στάθηκε όπως όλοι μας στην περίφημη ρήση ότι «για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, πρέπει τα πράγματα να αλλάξουν»

Δεν ξέρω πόσοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν διαβάσει τον «Γατόπαρδο» του κόμη Τζιουζέπε Ντι Λαμπεντούζα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος οπωσδήποτε έχει διαβάσει το μυθιστόρημα αναφοράς για την πολιτική σκέψη και θα στάθηκε όπως όλοι μας στην περίφημη ρήση ότι «για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, πρέπει τα πράγματα να αλλάξουν». Ποια είναι η σωστή μεταφορά στην Ελλάδα του σήμερα; Τι πρέπει να μείνει ίδιο; Η ουσία της Μεταπολίτευσης. Για όσους πιστεύουμε ότι παρά τις παθογένειές της η Μεταπολίτευση είναι μία από τις πιο γόνιμες, δημιουργικές και κυρίως ειρηνικές και δημοκρατικές περιόδους του ελληνικού κράτους, είναι προφανές ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε ό,τι πολύτιμο σήμερα βάλλεται…

Βάλλεται από δυνάμεις του παρελθόντος που κρύβονται πίσω από τη μάσκα του νέου, είτε για να εφαρμόσουν αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές είτε για να αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία μας. Η κρίση και η απογοήτευση των πολιτών τούς επιτρέπει να ελπίζουν ότι η έφοδός τους θα έχει αποτέλεσμα. Η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να έχει μόνο αμυντικό χαρακτήρα. Για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες στο πλευρό των δυνάμεων της λογικής, της προόδου και της δημοκρατίας πρέπει να πειστούν ότι αυτές οι δυνάμεις έχουν αποφασίσει να αλλάξουν όσα πρέπει νʼ αλλάξουν με πρώτο τον εαυτό τους.

Οτι ξέκοψαν με το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, την γκλαμουριά, τον ηγεμονισμό, όλο το σαράκι που υπονόμευσε τις αδιαμφισβήτητες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση. Ταυτίστηκε ως η κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς με αυτήν την περίοδο, με τα συν και τα πλην που ενσάρκωσε. Δεν μπορεί πλέον -και όχι μόνο λόγω μεγέθους- να αποτελεί την Κεντροαριστερά που γύρω της θα περιφέρονται «οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Ο,τι ισχύει για τη Μεταπολίτευση ισχύει και για την Κεντροαριστερά.

Πρέπει να αλλάξει, να αναγεννηθεί εκ βάθρων για να μείνουν τα πράγματα ίδια, δηλαδή για να ανακτήσει τον κεντρικό της ρόλο.

Πέρυσι έγραψα ότι το άθροισμα ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ δεν συγκροτεί σύγχρονη Κεντροαριστερά. Χρειαζόμαστε, έγραφα, κάτι ευρύτερο και φρέσκο σε όλα τα επίπεδα. Τώρα που η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε αυτήν την υπόθεση, το βάρος που πέφτει στους ώμους του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και η αναγκαιότητα να υπερβεί ?κυριολεκτικά… τον εαυτό του ακόμα πιο επιτακτική.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top