ΑΡΘΡΑ

Ο διορισμός Σταυρινάκη και οι παρενέργειες

Θέμα συζήτησης στην απελθούσα εβδομάδα στην Κύπρο ήταν το «θέμα Σταυρινάκη». Ο διορισμός του στην θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια στις 3 Φεβρουαρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα σε κόμματα, υποψηφίους, πολιτειακούς παράγοντες και την κοινή γνώμη. Η θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ παραμένει κενή από το 1964, καθώς σύμφωνα με το Κυπριακό Σύνταγμα ανήκει σε τουρκοκύπριο. Έτσι μια πρακτική που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια, καταργείται, και τα δεδομένα αποκτούν άλλη κατεύθυνση. Από το σύνολο των παρεμβάσεων ξεχωρίζω εκείνες του Γενικού Εισαγγελέα Π. Κληρίδη και του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γ. Βασιλείου στις 4 Φεβρουαρίου:

.

Α. Από την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη ξεχωρίζει η φράση «το θέμα του διορισμού είναι κατ’ εξοχή πολιτική ενέργεια, σαν τέτοια πρέπει να κρίνεται και κατά πόσον στη δεδομένη αυτή στιγμή δικαιολογείται με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης είναι θέμα κρίσης και εκτίμησης της κατάστασης όπως είναι στην ΚΤ. Το θέμα κατ’ εμένα είναι κύρια πολιτικό, κατά πόσον δηλαδή σε αυτό το χρονικό σημείο, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, και με δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση αποχωρεί, θα μπορούσε να προβαίνει σε διορισμούς και μάλιστα με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης».

.

Β. Ο πρώην πρόεδρος Γ. Βασιλείου με δημόσια τοποθέτησή του τόνισε ότι «ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη λύπη μου αλλά και τη μεγάλη έκπληξή μου για την ανακοίνωση του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η έκπληξή μου είναι πραγματικά μεγάλη γιατί όπως όλοι γνωρίζετε, η θέση αυτή ήταν κενή για 50 τώρα χρόνια. Πέρασαν πολλοί πρόεδροι, ξεκινώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, εμένα, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Χριστόφια. Και θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι το Σύνταγμα έλεγε ξεκάθαρα ότι τη θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ πρέπει να την κατέχει ένας Τ/κ. Όμως τώρα αποφασίζεται την τελευταία στιγμή για να διοριστεί ένας ε/κ».

.

Γ. Θεωρώ ότι η επιλογή να διοριστεί Υποδιοικητής στην  ΚΤ, αποτελεί μια κακή υπηρεσία στην υπόθεση της επίλυσης του κυπριακού. Ποιο είναι το μήνυμα που πηγαίνει στους τ/κ; Ότι ενδιαφερόμαστε κάποια στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα, ότι διατηρούμε γεφυρές επαφής που προκύπτουν από το Σύνταγμα και την πρακτική 50 ετών, ή ότι γεμίζουμε κενές θέσεις που δεν ανήκουν στην ε/κ κοινότητα επειδή το Σύνταγμα  το χειριζόμαστε σαν να είναι «δικό μας»;

.

Δ. Εσωτερικά, υπηρεσιακά, ο διορισμός αυτός δεν θα προσφέρει τίποτα αφού θα μπορούσαν να γίνουν εσωτερικές διευθετήσεις για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης. Αντιθέτως, ένας διορισμός που πάσχει πολιτικά και νομικά, θα προκαλέσει νέες τριβές στο εσωτερικό της ΚΤ, ο ίδιος ο νέος Υποδιοικητής θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση, και εάν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακυρώσει το διορισμό, τότε θα υποχρεωθεί να γυρίσει στα προηγούμεντα καθήκοντά του, με μια σαφή «διπλή» φθορά αφού θα τη μοιραστεί με τον Διοικητή της ΚΤ Π. Δημητριάδη.

.

Ε. Σε μια εποχή με αυξημένες ευθύνες ενόψει της τελικής συμφωνίας για το μνημόνιο το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η Κεντρική Τράπεζα είναι η ένταση και οι διαμάχες. Δυστυχώς, ο διορισμός Σταυρινάκη συνιστά μια άστοχη επιλογή που, ενώ δεν λύνει προβλήματα, δημιουργεί τρία καινούρια- αρνητικό μήνυμα στους τ/κ, εσωστρέφεια στην εσωτερική ζωή της ΚΤ, ατεκμηρίωτη απόφαση λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top