ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο εναγκαλισμός Τσίπρα από Ευρώπη

Η Ευρώπη εναγκαλίζεται τον Αλ Τσίπρα με τελευταία εκδήλωση την απόφαση  για  μη περικοπή των συντάξων , πράξη που σαφώς αποβλέπει να τον διευκολύνει εκλογικα Και όποιος επιχειρεί να κατανοήσει το  γιατί κυρίως οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες ( σε Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και χώρες μέλη ΕΕ)  υιοθετούν αυτή την στάση  βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δύσκολα απαντώνται με στοιχειώδη κλασσική σοσιαλδημοκρατική λογική. Πρώτον,  γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν είναι σοσιαλδημοκράτες και όπως διατείνονται με τη ρητορική τους προς το εσωτερικό ακροατήριο δεν θέλουν να γίνουν σοσιαλδημοκράτες. Θέλουν να παραμείνουν αυτό που ονομάζουν “ριζοσπαστική αριστερά” ή μάλλον νεοαριστερά με ιδεολογικές ρίζες περισσότερο σε μια λενινιστική αντίληψη, φιλοσοφία και αισθητική της πολιτικής .  ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας δεν έχουν παρουσιάσει κανένα ευδιάκριτο εναλλακτικό σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Αντίθετα εφάρμοσαν ακραίες πολιτικές λιτότητας, νεοφιλελεύθερης εν πολλοίς αντίληψης, εκπορευόμενες από το Ευρωπαϊκό συντηρητικό κατεστημένο που η Σοσιαλδημοκρατία στηλιτεύει με κάθε ευκαιρία. Το οικονομικό πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στην   επιτευξη  τερατωδών δημοσιονομικών  πλεονασμάτων με στοιχεία επιδοματικής πολιτικής . Ο J. McDonnell,   σκιώδης υπουργός οικονομικών του βρεταννικού  Εργατικού Κόμματος περιγράφει  (  στο βιβλίο του Economics for Many, Verso , 2018) πρότυπα σοσιαλιστικής οικονομικής πολιτικής   και το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα απ΄ αυτά. Δεύτερον,  γιατί από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ/ Τσίπρας επέλεξε ως κυβερνητικό εταίρο ένα ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα  της ιδεολογικής ακριβώς  απόχρωσης που η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βλέπει ως το μεγάλο κίνδυνο για την Ευρώπη και ( υποτίθεται ότι)  θέλει να συντρίψει ιδεολογικά στις επικείμενες Ευρωεκλογές .

Τρίτον,  γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ/ Τσίπρας δεν είναι ένα γνήσια Ευρωπαικό κόμμα. Έχει μια πάρα πολύ ελλειπτική αντίληψη για την Ευρώπη. Διατείνεται ότι θέλει μια άλλη προοδευτική Ευρώπη αλλά δεν λέει σχεδόν τίποτα για τις μεγάλες ανοιχτές  πολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης, την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας, πολιτικής ένωσης, κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας. Έχει δηλαδή μια στενή οικονομικιστική αντίληψη για την Ευρώπη ενώ πολιτικά προσδένει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα με τις ΗΠΑ.

Ούτε Σοσιαλιστική δύναμη είναι λοιπόν ούτε γνήσια Ευρωπαϊκή. Τότε, γιατί ο εναγκαλισμός;  Νομίζω ότι η απλή αλλά θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες (κυρίως το Γερμανικό SPD) μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα της συρρίκνωσης της εκλογικής τους δύναμης έχουν μπει σε μια απεγνωσμένη διαδικασία ανάκτησης εξουσίας ενόψει των ευρωεκλογών του Μαίου 2019 . Μια προσπάθεια δηλαδή να προσθέσουν δύο-τρεις έδρες περισσότερες στην (ευρω)κοινοβουλευτική τους δύναμη προκειμένου να έχουν μια καλύτερη θέση  στο διαπραγματευτικό παιγνίδι κατανομής εξουσίας και θεσμικών θέσεων  στο Ευρωπαϊκό σύστημα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ.α.).  Όλο αυτό όμως  λέγεται κυνικά “παιγνίδι εξουσίας” (power politics) χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο  που δεν συνάδει καθόλου  με την κουλτούρα, αρχές και αισθητική της Σοσιαλδημοκρατίας. Αντίθετα υπονομεύει την αξιοπιστία της..

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top