ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο επικίνδυνος κύριος Τράμπ…

Να το ξεκαθαρίσω από την αρχή. Είμαι φανατικός αντίπαλος του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Θεωρώ τους Εβραίους έναν αδικημένο λαό και υποστηρίζω πολλές  από τις απόψεις τους. Ωστόσο η περίπτωση με την σφαγή στην Γάζα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ορισμένη «ιστορική»  επιείκεια. Ο Νετανιάχου προώθησε αυτήν την σύγκρουση για να προωθήσει ταυτοχρόνως τα πολιτικά  του παιχνίδια για την αντιμετώπιση της ευρύτατης αμφισβήτησης που δέχεται στην διακυβέρνηση του. Πρόκειται δηλαδή  για μια τυχοδιωκτική γραμμή η οποία στο όνομα των θρησκευτικών συμβολισμών για την Ιερουσαλήμ ανοίγει  τον ασκό του Αιόλου.
Από την άλλη μου  έχει κάνει  εντύπωση ότι διάφοροι δημοσιολόγοι οι οποίοι είχαν κυριολεκτικά εξεγερθεί εναντίον της εκλογής  του Τράμπ στις ΗΠΑ, που περιέγραφαν ένα σκοτεινό τοπίο για  ολόκληρο τον πλανήτη, σήμερα με αφορμή την σφαγή στην Γάζα-και όχι μόνο- έχουν σιγήσει. Δεν βλέπουν, δεν συγκρίνουν, με τον Ομπάμα  που είχε αρνηθεί τις  αντίστοιχες πιέσεις και είχε παγώσει την υπόθεση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ; 
Δεν καταλαβαίνουν ότι ένα υπερσυντηρητικό λόμπι Ρεπουμπλικάνων προχώρησε σε αυτήν την σκληρή επιλογή; 
Είναι προφανές ότι αυτοί οι χειρισμοί τροφοδοτούν άμεσα την ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμάνων και ενισχύουν τα φαινόμενα Ισλαμοφασισμού ως  μία τυφλή αντίδραση. Θα είμαι στο σημείο αυτό απολύτως  σαφής. Ο ακραίος τζιχαντισμός είναι βέβαιο ότι  δεν ψάχνει αφορμές για τα εγκλήματα του. Είναι από μονός του σκοταδιστικός και επικίνδυνος. Θέλει –είτε έτσι είτε αλλιώς -απομόνωση και ήττα.
Οι Αμερικανικοί χειρισμοί όμως διευκολύνουν ως ένα βαθμό την ρητορική του μίσους και της εκδίκησης. Και εκεί αρχίζει ο  φαύλος κύκλος της βίας. Με τις γνωστές συνέπειες…
Μου κάνει εντύπωση επομένως όταν επιχειρείται ένας συμψηφισμός με τις ακρότητες της Χαμάς στο βαθμό που και η ίδια η μετριοπαθής Παλαιστινιακή αρχή στον ΟΗΕ είναι σε πλήρη αντιπαράθεση με την στάση του Ισραήλ. Όταν  η ίδια η Φατάχ και ο Αμπάς βρίσκονται σε δεινή θέση από την περιθωριοποίηση της μετριοπαθούς γραμμής από την έξαρση της πόλωσης των φανατικών. Και είναι από αυτή την άποψη λάθος ο συμψηφισμός της δυσανάλογης βίας του Ισραηλινού στρατού  με τις «στρατιωτικές δράσεις» της Χαμάς. Λάθος που διέπραξε  και η σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Δυστυχώς πάντως δεν μου κάνει εντύπωση ότι οι περισσότεροι, που δεν έχουν θυμώσει για την Γάζα, βρίσκονται πολιτικά στην συντηρητική παράταξη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top