ΑΡΘΡΑ

Ο Ευριπίδης ο Τραγικός και ο τραγικός Ευριπίδης

Ο αστικός μύθος θέλει τα παιδιά των μεταναστών, τα οποία προφανώς είναι κατώτερου Θεού, να έχουν γεμίσει τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, «κλέβοντας» θέσεις από τους original απογόνους του Ευρυπίδη, του τραγικού ποιητή, και του Ευρυπίδη του Νεώτερου, του τραγικού υπουργού. Η πραγματικότητα είναι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ότι τα «αλλοδαπά» παιδιά είναι μόλις το 2% στο συνολικό πληθυσμό των παιδικών σταθμών.

Ο αστικός μύθος θέλει τα παιδιά των μεταναστών, τα οποία προφανώς είναι κατώτερου Θεού, να έχουν γεμίσει τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, «κλέβοντας» θέσεις από τους original απογόνους του Ευρυπίδη, του τραγικού ποιητή, και του Ευρυπίδη του Νεώτερου, του τραγικού υπουργού. Η πραγματικότητα είναι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ότι τα «αλλοδαπά» παιδιά είναι μόλις το 2% στο συνολικό πληθυσμό των παιδικών σταθμών.

Αυτά λέει η ψυχρή λογιστική. Η λογική κάθε πολιτισμένου ανθρώπου θα έπρεπε να λέει ότι γινόμαστε «νούμερα» όταν βάζουμε στη ζυγαριά τα δικά μας παιδιά και τα παιδιά των «άλλων». Και αυτή και μόνο αυτή την απάντηση έπρεπε να δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στους νεοναζιστές που ζήτησαν στοιχεία για τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού στους παιδικούς σταθμούς, προφανώς για να ετοιμάσουν ως Αγιοβασίληδες το εορταστικό πακέτο δώρων ενόψει των Χριστουγέννων. Κούκλα του Ηρώδη!

Αλλά ο σύγχρονος Ευρυπίδης, επέλεξε -γκάφα λένε οι περισσότεροι- να αποστείλει κατεπείγον σήμα στους Δήμους ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για να ενημερώσει τους υμνητές του Χίτλερ. Και είναι τουλάχιστον αστείο, ο υπουργός να επικαλείται το Σύνταγμα και τη «θεσμική υποχρέωση ενημέρωσης» των κομμάτων της Βουλής, όταν μάλιστα ο ερωτών «βουλευτής» έχει ανοιχτά απειλήσει ότι θα πετά στους δρόμους τα παιδιά των λαθρομεταναστών. Ας διαβάσει ο υπουργός το άρθρο 2 του Συντάγματος, που τονίζει ότι «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου». Του ανθρώπου, σκέτο, όχι του Έλληνα ανθρώπου.

Αλήθεια, ουδείς ενημέρωσε τον υπουργό για τις απειλές του Παναγιώταρου, τον οποίο ο Στυλιανίδης μετέτρεψε στην ουσία σε ισότιμο συνομιλητή; Εκεί στο υπουργείο, δεν διαθέτουν διαδίκτυο; Μόνο σε μία περίπτωση θα έπρεπε να εξετάσει ο Στυλιανίδης το ενδεχόμενο να αποστείλει τα στατιστικά στοιχεία. Αν δεχόταν ο Παναγιώταρος να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, on camera, για όσα είχε πει. Δεν έγινε έτσι όμως και για άλλη μια φορά εκπέμπεται το μήνυμα ότι κάνουν κουμάντο τα Ρομποκόπ του Μιχαλολιάκου. Θα πείτε, η Δημοκρατία δεν φοβάται. Και η «Βαϊμάρη» Δημοκρατία αποκαλείτο, όσο και αν οι συνθήκες είναι διαφορετικές και οι συγκρίσεις υπερβολικές.

Γιατί όμως έσπευσε ο Στυλιανίδης να ικανοποιήσει το αίτημα της Χρυσής Αυγής; Ουδείς μπορεί να απαντήσει. Φοβάμαι όμως, και δεν αναφέρομαι στον Στυλιανίδη, ότι πολλοί πολιτικοί μετρούν πλέον στο προσωπικό τους εκλογικό facebook τα like στη Χρυσή Αυγή. Σκέπτονται, για παράδειγμα, τι εντύπωση θα προκαλούσε στο εκλογικό ακροατήριο, αν η Χρυσή Αυγή έβγαινε και έλεγε ότι «ένας υπουργός κρύβει στοιχεία, αποφεύγει να απαντήσει για να προστατεύσει τους λαθρομετανάστες, την ώρα που χιλιάδες ελληνόπουλα έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών». Ελπίζω, η πολιτική πράξη να μην περνάει έστω και ασυνειδήτως από το …χυτήριο των φασιστοειδών.

Από την απάντηση του υπουργού κατά τη συζήτηση της σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ξεχωρίζω την αναφορά ότι «Έλληνες είναι οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού». Είναι η γνωστή ρήση του Ισοκράτη στον Πανηγυρικό. Αλλά μάλλον ο πρόγονος δεν θα εννοούσε ως παιδεία τις αποσύρσεις βιβλίων από τα σχολεία επειδή έσκουξαν οι τραγογένηδες και οι εθνοπώλες. Άλλη μια τραγωδία δια χειρός Ευρυπίδη του Νεώτερου. Πανηγυρικώς!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top