ΑΡΘΡΑ

Ο Θερμαϊκός σε κίνδυνο, η Θεσσαλονίκη σε ομηρία- «Τις πταίει;»

Οι επιστήμονες του ΑΠΘ, έλυσαν την απορία των αρμοδίων, για την επιφανειακή ρύπανση του Θερμαϊκού και την δυσοσμία.

Φταίει το φαινόμενο του «Ευτροφισμού» είπαν, και οι αρμόδιοι, ησύχασαν.

Τι το προκαλεί, πόσο καταστρέφει την ζωή του κόλπου,την αισθητική της πόλης και τι προβλήματα δημιουργεί στην οικονομία της, δεν τους ενδιαφέρει.

Αν τους ενδιέφερε, θα ήξεραν τι το προκαλεί, πολλές φορές το χρόνο, και θα είχαν πράξει τα δέοντα.

Θα είχαν ενδιαφερθεί, να μάθουν, γιατί δεν τέλειωσε η κατασκευή του β’ κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, στην δυτική πλευρά της πόλης, που δημοπρατήθηκε, με κοινοτικούς πόρους, το 2010.

Θα ενδιαφέρονταν, να πιέσουν τους αρμοδίους δημόσιους φορείς και την Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει την Βιομηχανική Ζώνη της Σινδου, να λύσουν επιτέλους, το πρόβλημα των βιομηχανικών αποβλήτων.

Θα ενδιαφέρονταν, να περιοριστεί, η κατάληξη των υπολειμμάτων των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, που χωρίς έλεγχο χρησιμοποιούνται, στις γεωργικές καλλιέργειες, της ευρύτερης περιοχής.

Αν ενδιαφέρονταν, θα μάθαιναν, ότι εκτός της κυβέρνησης, έχουν και οι ίδιοι ευθύνες.

Αστικά, βιομηχανικά και γεωργοκτηνοτροφικά λύματα, που καταλήγουν, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία στον Θερμαϊκό, είναι τα αίτια του φαινομένου.

Ο Θερμαϊκός, που είχε αρχίσει να αποκτά και πάλι ζωή, τις τελευταίες δεκαετίες, κινδυνεύει, από την μη ολοκλήρωση των συμπληρωματικών έργων, να πεθάνει και πάλι.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top