ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές της, δηλ. την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Δ.Ν.Τ. έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις. Οι ρόλοι των τριών εκπροσώπων των δανειστών μας (τρόικα) εναλλάσσονται συχνά και θυμίζουν την κλασσική ταινία, ο καλός, ο κακός και ο άσχημος.

Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές της, δηλ. την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Δ.Ν.Τ., έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις. Οι ρόλοι των τριών εκπροσώπων των δανειστών μας (τρόικα) εναλλάσσονται συχνά και θυμίζουν την κλασσική ταινία, «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος».

.

Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εμφανιζόταν ως περισσότερο απαιτητικός για να αναλάβει η χώρα μας περισσότερες δεσμεύσεις προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του δανείου. Λίγο αργότερα, το Δ.Ν.Τ. έθετε ζήτημα μείωσης του χρέους της χώρας μας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, προκειμένου να γίνει «βιώσιμο», απαιτώντας από τους άλλους δύο, Ε.Ε. και Ε.Κ.Τ., να συμφωνήσουν στο «κούρεμα» των δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα μας οι χώρες-μέλη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

.

Αυτή η απαίτηση δεν έγινε τελικά δεκτή, αλλά συνέβαλε στο συμβιβασμό για επαναγορά από τη χώρα μας των ομολόγων των ιδιωτών περίπου στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, μέσω χαμηλότοκου δάνειου 11,3 δις. Έτσι επετεύχθη περικοπή 30 δις από το χρέος της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό, το Δ.Ν.Τ. άλλαξε ρόλο και εμφανίστηκε ως αντικειμενικός σύμμαχός μας στην προσπάθεια να μειώσουμε το χρέος με κάθε τρόπο, ενώ αντίθετα, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, φάνηκαν πολύ «σκληρότεροι». Σήμερα, η Ε.Ε. και η Ε.Κ.Τ. χορηγούν στη χώρα μας 49,1 δις ευρώ, ενώ το Δ.Ν.Τ. μόνο 3,3 δις ευρώ και μάλιστα, αργότερα, εμφανιζόμενο και πάλι ως πιο «αδιάλλακτο» προκειμένου  η χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

.

Αυτή η μειωμένη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στη δανειοδότηση της χώρας μας, ίσως υποκρύπτει διάθεση αποχώρησης από τη «διάσωση»  χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ενώ πριν από δύο χρόνια, η ανάμιξη του Δ.Ν.Τ. στην ευρωζώνη ήταν καταδικαστέα σχεδόν από όλους, σήμερα  φαίνεται να μην είναι θετική εξέλιξη.

.

Είναι προφανές ότι η μεταβλητότητα που επικρατεί στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, δεν επιτρέπει ούτε φιλίες, ούτε συμπάθειες και αντιπάθειες μπροστά στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

.

 

.

*Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top