ΑΡΘΡΑ

Ο κίνδυνος της χαλάρωσης

Μάθαμε να θεωρούμε ως δεδομένο ότι πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει και την οριστική άρση της αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή: Προφανώς και η βασική προϋπόθεση που είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει εκπληρωθεί, αλλά εκκρεμεί μια θετική αξιολόγηση από την Τρόικα σε σχέση με την υλοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων και προαπαιτούμενων.

Με άλλα λόγια, αν δεν επιδειχθεί μεταρρυθμιστική δυναμική, η οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους θα μετατεθεί χρονικά επ αόριστον, μέχρι δηλαδή να διανύσει η ελληνική πλευρά την απόσταση που της αναλογεί.

Κάθε καθυστέρηση στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας απλώς κάνει πιο δύσκολη τη θέση μας.

Οσο περισσότερο μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση, επανεξέταση ή και ξήλωμα του προγράμματος προσαρμογής, τόσο απομακρυνόμαστε από τον στρατηγικό εθνικό στόχο, που είναι να δοθεί οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση. Οσο περιστρεφόμαστε γύρω από τον άξονά μας, τόσο χάνουμε το δρόμο και τον προορισμό. Και όσο πιο πολύ φωνάζουμε, τόσο πιο λίγο ακουγόμαστε εκτός συνόρων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top