ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ο Κόσμος είναι επίπεδος

Αυτή η φράση είναι ο τίτλος ενός βιβλίου γραμμένο από τον Thomas Friedman γνωστό αρθρογράφο των ΝΥ Times. Ενώ η υπερβολή της φράσης είναι δεδομένη αφού ο κόσμος δεν είναι και ούτε ποτέ θα γίνει επίπεδος, ωστόσο, δείχνει την κολοσσιαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το παγκόσμιο χωριό. Ο ίδιος αρθρογράφος δήλωνε στο ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης ότι ‘Αν δείτε τα ταλέντα της Ελλάδας να μεταναστεύουν, τότε πουλείστε ελληνικά ομόλογα, αν όχι, αγοράστε’. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι πλέον πιστεύουν στην οικονομία μιας χώρας που έχει τη δυνατότητα να προσελκύει τους παραγωγικούς και τους καινοτόμους. Όλοι πιστεύουν στην κοινωνία της γνώσης που μπορεί να στρέψει και να κατευθύνει τις δυνάμεις της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ομπάμα προχωρά σε μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, σ΄ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εκπαίδευσης στον κόσμο, που έχει, όμως, αγγίξει τα οριά του. Και η μεταρρύθμιση στοχεύει στην ευκαιρία της προσιτής και ανταγωνιστικής εκπαίδευσης για όλους, διότι το κράτος δεν έχει στόχο την κερδοσκοπία από τα δίδακτρα αλλά τη μακροπρόθεσμη επένδυση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που με τη σειρά του θα προσελκύσει το κεφάλαιο για να χτιστούν οι νέες παραγωγικές δομές. Δεν είναι τυχαίο ότι η υψηλού επιπέδου μετανάστευση είναι ο πιο άμεσος και σταθερός οικονομικός πολλαπλασιαστής. Το λεγόμενο οικοσύστημα που δημιουργείται από τις κοινότητες των εταιρειών τεχνολογίας – τα start-ups – από τις δεξαμενές σκέψεις – τα λεγόμενα think tanks – είναι κατ’ ουσίαν επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Το κατα κεφαλήν εισόδημα παρέμεινε σταθερό για εκατονταετίες μέχρι την βιομηχανική επανάσταση, το δέκατο ένατο αιώνα. Δηλαδή, η καινοτομία ήταν και είναι η γενεσιουργός αιτία της οικονομικής ανάπτυξης. Η καινοτομία δημιουργεί τις προυποθέσεις για ένα κόσμο πιο επίπεδο, πιο ελεύθερο και πιο δημιουργικό, για ένα κοσμό πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Αν στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1930, οι παραγωγικές χώρες έχουν ανεργία μικρότερη από την ανεργία της Ελλάδας στη δεκαετία του φθηνού χρήματος, στη δεκαετία του ευρώ, τότε τι άλλο μένει για να πειστείς ότι η καινοτομία κάνει τη διαφορά; Στον ελεύθερο κόσμο, στην ελεύθερη οικονομία, δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας, αν πιάνει ποντίκια, δεν έχει καμία σημασία. Οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας παραμένουν επίκαιρες και στις δυο ακτές του ατλαντικού, η σκληρή δουλειά πρέπει να κάνει τη διαφορά και να φαίνεται!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top