ΑΡΘΡΑ

Ο κ. Σαμαράς ξανασυστήνεται στην Ευρώπη

Η πολιτική αποτίμηση και τα αποτελέσματα της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Αντώνη Σαμαρά ούτε εύκολη υπόθεση είναι, ούτε μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια, τουλάχιστον έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου. 
Το επιτελείο του κ. Σαμαρά έσπευσε να δηλώσει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία: στη νέα φάση που εισέρχονται οι έως σήμερα προβληματικές σχέσεις με την «ομοϊδεάτισσά» του κυρία Άγκελα Μέρκελ…

Η πολιτική αποτίμηση και τα αποτελέσματα της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Αντώνη Σαμαρά ούτε εύκολη υπόθεση είναι, ούτε μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια, τουλάχιστον έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου.

Το επιτελείο του κ. Σαμαρά έσπευσε να δηλώσει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία: στη νέα φάση που εισέρχονται οι έως σήμερα προβληματικές σχέσεις με την «ομοϊδεάτισσά» του κυρία Άγκελα Μέρκελ και στην απόλυτη συναντίληψη για τη συνταγή εξόδου από την κρίση, που διαπιστώθηκε στις συνομιλίες με τον σοσιαλιστή, κ. Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο το κύριο στίγμα των επισκέψεων του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι, ήταν προφανώς, να ξανασυστηθεί στην Ευρώπη, ως ο ηγέτης μιας χώρας που επιδιώκει να ανακτήσει την διεθνή αξιοπιστία της, ενός λαού που βλέπει ότι οι θυσίες του όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα αλλά ούτε και αναγνωρίζονται και ενός συμμαχικού κυβερνητικού σχήματος, που καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει, έναντι της επέλασης δυνάμεων που δεν εννοούν να δυσαρεστήσουν κανέναν. Ούτε καν τους φοροφυγάδες της Ύδρας.

Έτσι από το μεσημέρι της Παρασκευής, που ο κ. Σαμαράς πέρασε την πύλη της Καγκελαρίας, έως το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Ολάντ, εκτός πρωτοκόλλου τον συνόδευσε έως το αυτοκίνητό του στα Ηλύσια Πεδία, ο κ. Σαμαράς απέδειξε ότι στην ελληνική περιπέτεια, όντως ουδείς είναι αναμάρτητος.

Έτσι σε μια πρώτη αποτίμηση:

1. φαίνεται ότι αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας με την κυρία Μέρκελ, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, αφού αρχίζει να αίρεται το κλίμα καχυποψίας, που είχε «κόψει» τη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

2. Ο κ. Σαμαράς «ξανασυστήνεται» στην Ευρώπη ως ο ηγέτης της ελληνικής κεντροδεξιάς, που είναι προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις, αφού έως τώρα, εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αντιμετωπιζόταν, ως ένας ακόμη αντιμνημονιακός πολιτικός αρχηγός.

Δόθηκε επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό η ευκαιρία να μοιραστεί με τους ευρωπαίους ηγέτες, την αγωνία του για τις πολιτικές επιπτώσεις που έχει η παράταση των πολιτικών λιτότητας, με την ενίσχυση ακραίων, λαϊκίστικων και εν τέλει αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, που αμφισβητούν ευθέως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης, η μείωση του επιτοκίου, η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και η επέκταση του PSI και σε όσους δεν υπέστησαν το πρώτο κούρεμα, είναι μεν κορυφαία και κρίσιμα «τεχνικά στοιχεία», που φαίνεται όμως ότι θα αποφασιστούν και με έντονα πολιτικά κριτήρια.

Ο Γιώργος Σταματόπουλος είναι δημοσιογράφος

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top