ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ο λαϊκισμός στην εξουσία, η ψυχραιμία στα αζήτητα

550_334_163648

Την ίδια ώρα που κάποιοι καταγγέλλουν ότι βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή, ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες της Βουλής στον ναζιστικό χαιρετισμό.

Την ίδια ώρα που κάποιοι καταγγέλλουν ότι βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή, ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες της Βουλής στον ναζιστικό χαιρετισμό

Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν το γνωρίζουμε. Το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από Δευτέρα, επίσης. Εικασίες και προβλέψεις, με την… πατροπαράδοτη δόση υποκειμενισμού, γίνονται, δυσκολότερα βέβαια από άλλες φορές, λόγω «εκτάκτων συνθηκών». Να πω ότι είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, ψέματα θα πω. Οχι για το κόμμα που έχω επιλέξει να ψηφίσω -απογοητευμένος υπήρξα, αναποφάσιστος ποτέ-, αλλά για τη χώρα στην οποία ζω και σκέφτομαι να ζήσω… Περάσαμε μια απίστευτη σε πολιτικό -και όχι μόνο- παραλογισμό προεκλογική περίοδο.

Μία κοινωνία αιφνιδιασμένη και παραζαλισμένη από μια κρίση που δεν περίμενε (έχει…ο Θεός) γκρέμισε με μανία τα σύνορα ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις, έρμαιο στα χέρια του πιο άκρατου λαϊκισμού.

Ενός λαϊκισμού που καταγγέλλει ότι βρισκόμαστε «υπό γερμανική κατοχή» και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της ελληνικής Βουλής στον ναζιστικό χαιρετισμό! Ολα θέλουμε ν’ αλλάξουν, φτάνει να μην αλλάξει τίποτα…

Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο, ο νέος διαχωρισμός! Πώς και γιατί φτάσαμε έως εδώ, τι λέει αυτό το Μνημόνιο, ποια απ’ αυτά που λέει έπρεπε, καιρό τώρα, να είχαμε κάνει από μόνοι μας, πώς θα μπορέσουμε να βγούμε απ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση και να σηκώσουμε κεφάλι; Οι λίγες ψύχραιμες φωνές -και δυνάμεις- χάθηκαν μέσα στη γενική φασαρία…

Οι πολιτικές δυνάμεις έσπευσαν, πρόθυμες όπως πάντα, να προσαρμοστούν στην… κατάσταση.

Παλιοί και νέοι υποδοχείς της αντιμνημονιακής οργής διαγκωνίζονται σε μαγκιά και ανευθυνότητα. Στάση πληρωμών, μονομερής διαγραφή του χρέους, επιστροφή στη δραχμούλα μας…

Χαϊδεύουν με κάθε λογής μπαρούφες τα αυτιά των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξατμίζεται. Των νέων παιδιών που βλέπουν τα όνειρά τους να σβήνουν και σκέφτονται να ξενιτευτούν. Τα κόμματα εξουσίας προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν, αποφεύγοντας για ακόμα μία φορά να βάλουν το δάχτυλο στην πληγή. Η ΝΔ αγκαλιάζει την ατζέντα και τα στελέχη της ακροδεξιάς και ξαναθυμάται τους, αλήστου μνήμης, αντιμνημονιακούς τσαμπουκάδες!

Το ΠΑΣΟΚ… ξαναμειώνει τον αριθμό των υπουργείων σε 14, υπόσχεται έξοδο από το Μνημόνιο σε 3 χρόνια (το νέο «λεφτά υπάρχουν»;) και ζητάει συγνώμη!

Μέσα σ’ ένα τέτοιο πολεμικό κλίμα, η -αυτονόητη- πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την ανάγκη να συγκροτηθεί μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, που θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποδεσμευτούμε σιγά σιγά από τους σκληρούς μνημονιακούς όρους και να μπορέσουμε να ανακάμψουμε, δίνει, με ψυχραιμία και λογική, τη δική της απάντηση στο… αμείλικτο ερώτημα αυτών των εκλογών:

«Δεν μας είπες τελικά, ΔΗΜΑΡ: «»Ναι» σε όλα ή «Οχι» σε όλα»;

Δεν ξέρω ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής. Αυτό, όμως, για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι, αν ο λαϊκισμός είναι η απάντηση της κοινωνίας μας στη βαθιά κρίση που βρισκόμαστε, τότε δεν υπάρχει ελπίδα διεξόδου.

Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε και δραστηριοποιηθούμε τόσο το καλύτερο για όλους μας!

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση» (www.metarithmisi.gr)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top