ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο μονόδρομος του ΠΑΣΟΚ

Κατανοώ απόλυτα όλους αυτούς στο ΠΑΣΟΚ που δεν συμπαθούν τον Βενιζέλο. Δικαίωμά τους είναι. Και δικαίωμά τους είναι ακόμη και ν΄ αποχωρήσουν από το κόμμα ή και να φτιάξουν δικό τους ή και ν΄ αναζητήσουν στέγη σε όποιον τους την προσφέρει. Εκείνο που δεν είναι δικαίωμά τους είναι να υποδύονται ότι οι αντιδράσεις τους υποκινούνται από την αφοσίωσή τους στον ιδρυτή και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ ή και στον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά.

Αντίθετα, είτε τους αρέσει είτε όχι, οι μόνοι που πασχίζουν για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Βενιζέλος και όσοι συμμερίζονται τις προσπάθειές του. Πρώτον, επειδή συνεχίζουν την πορεία στην οποία έβαλε αρχικά τη χώρα και στη συνέχεια και το κόμμα ο Γ. Παπανδρέου και επειδή αποδέχονται και συμμετέχουν σε διαδικασίες που εφάρμοζε και προωθούσε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Καλές και βολικές είναι οι μεγαλοστομίες, αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα και δεν αλλάζουν. Η διαδικασία αποφυγής της χρεοκοπίας δρομολογήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου και βασίστηκε στις προσπάθειές του, ο ίδιος ήταν που προσφέρθηκε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στην προσπάθεια και η ΝΔ και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στηρίζει τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.Κάνει τίποτα διαφορετικό ο Βενιζέλος;

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία με ομάδες και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο υπήρξε πολιτική πρακτική την οποία εφάρμοσε επανειλημμένα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και δεν το έκανε μόνο από θέση ισχύος, αλλά και όταν βρέθηκε πολιτικά ηττημένος και σωματικά εξουθενωμένος. Τότε ήταν που είχε προτείνει στον Φλωράκη και τον Κύρκο να σχηματιστεί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Γεννηματά, η οποία θα ψήφιζε ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι σε ασύγκριτα χειρότερη θέση από εκείνη στην οποία βρισκόταν όταν ο ιδρυτής του είχε κάνει την προαναφερθείσα πρόταση. Γιατί τότε κατέγραφε 40% και σήμερα καταγράφει 5 ή 6%. Κι όποιος κάνει πως δεν καταλαβαίνει τη διαφορά, τον εαυτό του και μόνο κοροϊδεύει. Για το ΠΑΣΟΚ κάποια πράγματα είναι μονόδρομος. Οπως και για όποιους και όσους θέλουν να μιλάνε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής κληρονομιάς του ιδρυτή του.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top