ΑΡΘΡΑ

Ο Ντράγκι αλλάζει το κλίμα

Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων με μειωμένα επιτόκια, κρινόμενη με ρεαλισμό, μπορεί να αποτελεί μικρό βήμα για την οικονομία αλλά πολιτικό άλμα για το σύνολο της ευρωζώνης. Όπως όλα στην Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού. Για να καθησυχαστούν οι γερμανικές αντιπληθωριστικές εμμονές, η συνολική ροή και ποσότητα χρήματος στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να αυξηθεί, συνεπώς δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή πραγματική οικονομία, ενώ τα αναγκαία προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλισης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Η χώρα μας, όπως και η Πορτογαλία, δεν θα επωφεληθούν άμεσα, αφού το μέτρο θα ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται εντός ή επανεξέρχονται στις αγορές. Ωστόσο, είναι σημαντικότατο συνολικό δημόσιο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα μέτρο εξισορρόπησης και σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και αντίρροπο της ισχύος των οίκων αξιολόγησης. Επιπλέον, ανοίγει το δρόμο και για άλλα μέτρα, αφού καταδεικνύει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη απαιτεί συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματική ανά κράτος πυροσβεστικού τύπου διαχείριση. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για την ανάκτηση της ισχύος της πολιτικής και της επιβολής ρυθμίσεων επί της οικονομίας στη χρηματοπιστωτική της εκδοχή, που αποτελεί και παγκόσμιο πρόβλημα. Απομένουν προφανώς πολλά να γίνουν, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση λαμβάνεται εντός μιας Ευρώπης όπου πλειοψηφούν και κυριαρχούν συντηρητικές κυβερνήσεις. Πρόκειται συνεπώς για σημαντικό ρήγμα στο συντηρητικό δογματισμό. Όσο για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αναμφίβολα δικαιώνει και ενισχύει όσους υποστήριζαν σταθερά και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, την αγκύρωση στο ευρώ και την αναμονή των εξελίξεων και των αλλαγών. Το κλίμα αλλάζει, οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί επιταχύνονται.

Γεράσιμος Γεωργάτος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ, Υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική.

.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, στις 8/9/2012

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top