ΑΡΘΡΑ

Ο Παπακωνσταντίνου και ο ι-Διώτης

Οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ, μάλλον τον εκθέτουν περισσότερο. Αν δεχθούμε όσα λέει, ότι δηλαδή πρόκειται για σκευωρία και ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα κίνητρο να «πειράξει» τα ονόματα, τότε πρέπει να του καταλογίσουμε ανοησία, το μόνο πράγμα μετά το σύμπαν που είναι άπειρο, όπως έλεγε ο Αϊνστάιν.

Μόνον η ανοησία -εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο- μπορεί να εξηγήσει γιατί ο πρώτος τη τάξει υπουργός, δεν ασφάλισε το αυθεντικό cd–βόμβα, αλλά το ανέθεσε προς «εμπιστευτική φύλαξη» στο γραφείο του, με αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος ανερυθρίαστα είπε στη Βουλή, να αγνοεί την τύχη του. Εκτός εάν αντί για «λίστα», ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε «πίστα» και νόμιζε ότι πρόκειται για cd σαν και αυτά που μοιράζει το ομώνυμο μουσικό περιοδικό!

Μόνον η ανοησία -εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο- μπορεί να εξηγήσει γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν διάβασε, όπως είπε, όλα τα ονόματα που εμπεριέχονταν στη λίστα. Διότι αν διάβασε όλη τη λίστα, σκόνταψε στις πρωτοξάδερφες και δεν έκανε απολύτως τίποτα, τότε η ανοησία δίνει τη θέση της στην (κουτο)πονηριά.

Ερωτήματα όμως δημιουργεί και ο χειρισμός του usb από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην δικαστικό Ιωάννη Διώτη. Σε πρόσφατη γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει: “Ο τρόπος παράδοσης του usb καθιστούσε επιβεβλημένο να λάβω πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του, δεδομένου ότι επρόκειτο για παράνομο αποδεικτικό μέσο”. Αποκαλυπτική ανακοίνωση: Ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης κατά του οικονομικού εγκλήματος, αναμένει «πολιτικές οδηγίες» για το πώς θα χειριστεί τη λίστα, όταν και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να υποπτευθεί ότι στη λίστα υπάρχουν ενδεχομένως ονόματα πολιτικών ή παραγόντων σε στενή σχέση με το πολιτικό κατεστημένο. Είναι σαν να ζητάμε από το λύκο να μας φτιάξει σχέδιο φύλαξης της στάνης! Συγγνώμη, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ πρόβατα για να δεχθούμε τέτοιους ισχυρισμούς.

Βέβαια, ο κ Διώτης επιχειρεί να δικαιολογήσει την ενέργειά του αναφέροντας ότι επρόκειτο για «παράνομο αποδεικτικό μέσο». Με το σκεπτικό αυτό, παρανομούν οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, παρανομεί η Βουλή και πρέπει ασφαλώς να κάνουμε μήνυση στη Λαγκάρντ για διακίνηση παράνομου υλικού. Κανονικά, ο κάθε Διώτης, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, θα έπρεπε να ζητήσει μόνος του τα αρχεία από τις γαλλικές αρχές και να διεξαγάγει έρευνα για τυχόν μεγαλο- φοροφυγάδες με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στις ελβετικές τράπεζες. Δεν το έκανε και μάλλον πρέπει να αισθάνεται ι-Διώτης με την αγγλική έννοια της λέξης (idiot), όποιος διατηρεί καταθέσεις στην Ελλάδα, πληρώνοντας κανονικά φορολογία. Εάν το ΣΔΟΕ λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα είχαμε γλιτώσει και από υπουργούς που μας έχουν φλομώσει με εξυπνάδες, το πιο επικίνδυνο είδος βλακείας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top