ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο παράδεισος των χαμένων δανεικών

Το καταλαβαίνουν όλοι και αποτυπώνεται στις διάφορες έρευνες. Το κομματικό σύστημα της Ελλάδας θρυμματίζεται. Πιθανόν να συμβαίνει το ίδιο σε μικρότερο πάντως βαθμό και για το κομματικό σύστημα σε άλλες χώρες της Ενωσης. Συστηματικά, κόμματα με μόνη πολιτική την άρνηση της πολιτικής των άλλων ή με πολιτική την αποδοχή κάθε τύπου αιτήματος -δηλαδή την άρνηση κάθε αιτήματος- εμφανίζονται στο προσκήνιο και αναζητούν πιθανότητες να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ετσι σε ένα τοπίο όπου οι δύο κεντρικοί πόλοι του συστήματος δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ισορροπία, μοιράζονται σχεδόν το 40% ο καθένας έχοντας ένα κεντρικό σημείο του 20-25% και πλήθος άλλα γύρω τους με μικρότερη ή ακόμη και επαμφοτερίζουσα δύναμη. Η πολικότητα του συστήματος δεν είναι μονοδιάστατη. Δεν χαρακτηρίζεται από τη διάκριση Δεξιάς – Αριστεράς (δεξιός είναι με οικονομικούς όρους όποιος θέλει να μειωθούν οι φόροι και να αγοράζει τις υπηρεσίες όποιος τις χρειάζεται, Αριστερός είναι όποιος θέλει να αυξηθούν οι φόροι και οι υπηρεσίες να παρέχονται σε όλους).

Ποια Δεξιά και ποια Αριστερά… Και φόρους θα πληρώνουμε και κακές υπηρεσίες θα απολαμβάνουμε…

Η πολιτικότητα του συστήματος τοποθετείται πλέον στη διάκριση υπέρ ή κατά της ενιαίας Ευρώπης (δηλαδή υπέρ ή κατά της πολιτικής ενοποίησης).

Αφρονες που νομίζουν ότι θα ζουν καλύτερα κλεισμένοι στο καβούκι τους υπάρχουν και στη Δεξιά και στην Αριστερά. Βαφτίζουν τον εαυτό τους αντιμνημονιακό και απαιτούν να ψηφίσουμε υπέρ τους, για να γίνουν μετά κυβέρνηση. Πώς θα τα καταφέρουν είναι μια άλλη ιστορία.

Η τωρινή ιστορία είναι ότι οι νοήμονες παγιδευμένοι στο λάθος ερώτημα νομίζουν ότι αρκεί η επίκληση του ορθού λόγου.

Που δυστυχώς ελάχιστοι ακούν.

Ετσι θα ψηφίσουμε τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη σκεπτόμενοι ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση. Θα κάνουμε το ίδιο στις ευρωπαϊκές εκλογές και την επαύριον θα επιστρέψουμε στον παράδεισο των χαμένων δανεικών. Μόνο που κανείς δεν θα υπάρχει να μας δανείσει. Γιατί όλοι θα έχουν γυρίσει ο καθένας στον δικό του παράδεισο…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top