ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο πολιτικά ορθός κ. Στουρνάρας

Φρύαξαν όλοι με την εκτίμηση Στουρνάρα ότι «οι Ελληνες δεν υπερφορολογούνται». Τα στοιχεία με αριθμούς που, ως γνωστόν, δεν έχουν «ψυχή», λένε ότι φορολογούμαστε κατά τρεις μονάδες του ΑΕΠ λιγότερο από τους Ευρωπαίους. Μα λένε τώρα τέτοια πράγματα κ. Στουρνάρα μου; Απόδειξη τρανή ότι «δεν κάνει για πολιτικός», δηλαδή δεν ξέρει να λέει ψέματα, είναι «αναίσθητος τεχνοκράτης», ενώ οι «ευαίσθητοι» πολιτικοί μας κάνουν ουρά στον εισαγγελέα ή στον ΣΥΡΙΖΑ, και υπερασπίζεται το Μνημόνιο, χωρίς το οποίο θα ήμασταν τώρα… Βενεζουέλα.

Οι επικριτές σε ορισμένα έχουν δίκιο και ο κ. Στουρνάρας πράγματι δεν κάνει για υπουργός Οικονομικών (της Ελλάδας). Οχι γιατί δεν τόνισε όσο έπρεπε, αν και είπε ότι σημασία έχει το πόσοι πληρώνουν τα, λίγα έστω, έσοδα που μαζεύονται, αλλά πόσοι (και ποιοι) δεν πληρώνουν. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή, αλλά υπάρχει και η κριτική «τι έκανε γιʼ αυτήν». Η σκληρή κριτική στην οποία, όμως, πρέπει να απαντήσει είναι πολύ πιο δύσκολη. Παραδόξως, δεν την είδα πουθενά, εκτός από τα Δελτία Τύπου ενός μικρού «φιλελεύθερου» κόμματος και σε αναρτήσεις στο «ανυπόληπτο» Facebοok.

Πρέπει, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας να μας εξηγήσει αν ακόμη και τα «λίγα» που πληρώνουμε αξίζει να τα πληρώνουμε. Πρέπει να μας εξηγήσει γιατί πρέπει να πληρώνουμε για να διαλύει την Παιδεία ο κ. Αρβανιτόπουλος και την Υγεία (2006-2009) ο κ. Αβραμόπουλος. Να εξηγήσει γιατί πρέπει να κοπούν 250 εκατ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για τα «πελατάκια» όσων μοιράζονται το τραπέζι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βέβαια, η πολιτική ορθότητα δεν επιτρέπει στον υπουργό Οικονομίας να «μαλώσει» τους συναδέλφους του, ειδικά όταν αυτοί τον κοιτάνε με «μισό μάτι» έτσι κι αλλιώς. Η πολιτική αυτοσυντήρηση απαιτεί να παρέμβει ο κ. πρωθυπουργός.

Το σημερινό «χάλι» στη φορολογία εισοδήματος και περιουσίας δεν αφήνει περιθώρια. Αν η κοινωνία δεν εκραγεί τώρα, θα το κάνει σύντομα. Τις χειροβομβίδες έχουν απασφαλίσει κάποιοι συνάδελφοι υπουργοί, αλλά ο κ. Στουρνάρας κρατεί την περόνη. Η πολιτική ορθότητα δεν είναι προσόν στη ζούγκλα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ισως ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζει απόδραση στο αποστειρωμένο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζας της Ελλάδος. Ας κάνει, όμως, τώρα ό,τι πρέπει για να υπάρχει, τότε, η Ελλάδα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top