ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο προϋπολογισμός, ο πάτος και η ελπίδα

Παραδοσιακά στη χώρα μας ο προϋπολογισμός ήταν ένα αδιάφορο ντοκουμέντο. Ολοι ήξεραν πως κάθε πρόβλεψή του για οτιδήποτε μετά τον Φεβρουάριο είχε μηδενική αξιοπιστία. Τα πράγματα άλλαξαν τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της στενής παρακολούθησης της τρόικας.

Παραδοσιακά στη χώρα μας ο προϋπολογισμός ήταν ένα αδιάφορο ντοκουμέντο. Όλοι ήξεραν πως κάθε πρόβλεψή του για οτιδήποτε μετά τον Φεβρουάριο είχε μηδενική αξιοπιστία. Τα πράγματα άλλαξαν τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της στενής παρακολούθησης της τρόικας. Το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες αποτυπώνει, πολύ δυσάρεστα βέβαια, τις κεντρικές αποφάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και εκτιμώ πως ο προϋπολογισμός που τελικά θα ψηφισθεί θα διαφέρει σημαντικά από το προσχέδιο.

Η ύφεση που συνεχίζεται για έκτο χρόνο και τα μέτρα που έχουν ενσωματωθεί οδηγούν σε μείωση των εσόδων, πράγμα που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την προσήλωση στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Τα μεγέθη του προϋπολογισμού σκιαγραφούν μια οικονομική κατάσταση για το τέλος του 2013 αναμφίβολα χειρότερη από τη σημερινή. Δείχνουν όμως πως πιάνουμε πάτο. Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου συναλλαγών κατά σχεδόν επτά εκατοστιαίες μονάδες και τον χαμηλό πληθωρισμό προδιαγράφουν αρχικές συνθήκες ανάκαμψης.

Κάποια από τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι τρομακτικά, όπως η πρόβλεψη για ανεργία σχεδόν 25% και βέβαια η ύφεση του 3,8%. Το κατά πόσον η ελληνική κοινωνία θα στέκεται ακόμη στα πόδια της ώστε να έχει την πιθανότητα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης εξαρτάται από την ταχύτητα και την έκταση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε, εκτός όλων των άλλων, να μειωθεί το κόστος αγαθών και υπηρεσιών για τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός δείχνει τη μισή εικόνα. Η άλλη μισή εξαρτάται από τη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης – σε όλους τους τομείς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top