ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο… ριζοσπάστης βιομήχανος

Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να διαπιστώσουμε ότι η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται σε φάση μετάβασης. Οι παραδοσιακές κομματικές, ακόμη και ιδεολογικές, ταυτίσεις έχουν αποδομηθεί,

Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να διαπιστώσουμε ότι η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται σε φάση μετάβασης. Οι παραδοσιακές κομματικές, ακόμη και ιδεολογικές, ταυτίσεις έχουν αποδομηθεί, λόγω και των τραυματικών συνεπειών της κρίσης, με αποτέλεσμα μια διαρκή κοινωνική και πολιτική κινητικότητα. Η ιδεολογική και πολιτική αυτή ρευστότητα δεν καταγράφεται μόνο στην κάλπη αλλά και στον δημόσιο λόγο με αντικρουόμενες και πολλές φορές παράδοξες στοχεύσεις και… επιτόπιες στροφές, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις που διαμορφώνει η συγκυρία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας παράδοξης, από πρώτη άποψη, μεταστροφής είναι και η στάση του ως χθες ηγέτη – και νυν επιτίμου προέδρου – του ΣΕΒ, του κ. Δασκαλόπουλου. Ελεύθερη χώρα είμαστε, προφανώς έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε, ακόμη και αν ηγείται μιας οργάνωσης που εκφράζει κατʼ εξοχήν τα κατεστημένα συμφέροντα, να εμφανίζεται ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι της. Ιστορικά άλλωστε έχουμε αρκετά παραδείγματα βιομηχάνων που βρέθηκαν απέναντι στην τάξη τους… Αρκεί φυσικά αυτή η στάση να έχει συνέχεια και συνέπεια και να μην είναι αποτέλεσμα συγκυριακών συμφερόντων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στην ομιλία του στον ΣΕΒ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ανέδειξε μια τάση απόρριψης του πολιτικού κατεστημένου, απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης και προέβαλε το αίτημα μιας ριζοσπαστικής αλλαγής που να προσφέρει λύσεις και προπτική. Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΕΒ δεν μπορεί να είναι μονόφθαλμος ή και τυφλός σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά προβλήματα, δεν πρέπει να αποπνέει ταξικό αυτισμό και να βλέπει με μεταξωτές παρωπίδες την πραγματικότητα.

Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε τις επισημάνσεις του επιτίμου προέδρου. Με ένα μικρό αλλά… Τι έκανε ο ίδιος για να αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί και δεν ρίχνει απλώς γέφυρες προς την αντιπολίτευση; Ο κ. Δασκαλόπουλος, θαυμαστής σήμερα της κοινωνικής ευαισθησίας, λίγο πριν από την κρίση πούλησε τις επιχειρήσεις του, αποκομίζοντας κάτι περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ. Παρʼ όλο που υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα μας, δημιούργησε ένα fund, επενδύοντας ελάχιστα σε ένα δύο επιχειρήσεις και ασχολήθηκε κυρίως με το χόμπι του, την αγορά έργων τέχνης.

Δικαίωμά του προφανώς να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του. Αλλά όταν εμφανίζεται ως κήνσορας από το βήμα του ΣΕΒ όφειλε να είχε τουλάχιστον αναρωτηθεί πριν, πόσο βοήθησε για να βγούμε από την ύφεση που καταγγέλλει, πόσο συνέβαλε στο να μειωθεί η ταξική ανισότητα, δημιουργώντας έστω μερικές θέσεις εργασίας. Δικαίωμά του να κατηγορεί το πολιτικό σύστημα για ασυνέπεια αλλά με την προϋπόθεση να ήταν ο ίδιος συνεπής σε αυτά που υποστηρίζει σήμερα.

Η κριτική και οι ιδεολογικές και πολιτικές μετατοπίσεις, για να μην κατηγορούνται οι φορείς τους για καιροσκοπισμό, πρέπει να έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Να ανταποκρίνονται σε μια στάση ζωής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Διαφορετικά είναι έπεα πτερόεντα που διασφαλίζουν απλώς τη συνέχεια του βολέματός μας…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top