ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο σεισμός της συνεννόησης

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το αποτέλεσμα της κρίσιμης σύσκεψης των τριών αρχηγών δεν είναι ακόμα γνωστό. Το βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι η συνάντηση υπερβαίνει το ίδιο το αντικείμενό της -την εξεύρεση, δηλαδή, μιας συμβιβαστικής λύσης για την ΕΡΤ- και αφορά στην ουσία το ίδιο το πολιτικό -και όχι μόνον- μέλλον της χώρας. Ενα πιθανό εκλογικό «ατύχημα», άλλωστε, δεν θα έχει συνέπειες μόνο στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης. Θα έχει σοβαρές παρενέργειες για την ίδια την Ελλάδα, που θα υποχρεωθεί να οδηγηθεί σε εκλογές, μέσα σε ένα απολύτως αποσταθεροποιημένο οικονομικό περιβάλλον, διαψεύδοντας έτσι τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν και ακυρώνοντας τα βήματα που έγιναν, για πρώτη φορά, στο επίπεδο της διακομματικής συνεννόησης.

Τα βήματα αυτά ούτε ανώδυνα ήταν ούτε αυτονόητα. Τρεις δυνάμεις με διαφορετική ιδεολογική προέλευση και πολιτική διαδρομή έπαιρναν, επί έναν χρόνο, δύσκολες αποφάσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος. Τις πήραν όμως με γνώμονα τη σωτηρία της χώρας.

Παρά την εμπειρία που αποκτήθηκε, όμως, και τον θετικό απολογισμό, φαίνεται να έχουν δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα και σʼ αυτό τον τομέα.

Οσο, παράλληλα με τις «υποχρεωτικές» αποφάσεις εφαρμογής του μνημονίου, μπαίνουν στην ατζέντα και τα θέματα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, χωρίς τις οποίες δεν πρόκειται να ορθοποδήσει η Ελλάδα, τόσο τα τρία κόμματα δείχνουν να τα… στυλώνουν, επιστρέφοντας στις ρίζες τους! Η ΝΔ ξαναθυμάται τον δεξιό, αυταρχικό εαυτό της, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να… αυτοτιμωρείται αποσυντιθέμενο και η ΔΗΜΑΡ μοιάζει να αναπολεί τις… παλιές καλές παραδόσεις της αριστερής αντιπολίτευσης!

Κούραση από την επίπονη προσπάθεια; Απογοήτευση από τη στάση των άλλων; Εξάντληση των όποιων ορίων καθενός; Οποιοι και να ʼναι οι λόγοι, μια τέτοια προσπάθεια συναίνεσης και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, δεν μπορεί – και δεν πρέπει να πάει χαμένη!

Ολες οι σοβαρές έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ήταν ένα ακόμα… θύμα της βαθιάς κρίσης που περνάμε. Οτι ο τόπος θα κυβερνηθεί και στο μέλλον από κυβερνήσεις συνεργασίας. Και ότι η γλώσσα της πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης είναι η μόνη που θα μπορεί να… μιλήσει η νέα Ελλάδα!

Αναγκαστήκαμε, από τα πράγματα, να συνηθίσουμε να ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα, χοροπηδώντας συχνά…

Ηρθε η ώρα να συνηθίσουμε κάτι… πολύ πιο δύσκολο. Να συνεννοούμαστε πολιτικά, να συμφωνούμε προγραμματικά και να συγκυβερνούμε τη χώρα μας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top