ΑΡΘΡΑ

Ο Σπύρος Λυκούδης και τα διλήμματα!

Είναι φανερό πια ότι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της χώρας.

.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές πήρε τη μορφή της επιλογής ανάμεσα στη σταθερότητα και την ανατροπή, στις ερχόμενες εθνικές θα εμφανιστεί με κάποια άλλη, ακόμα πιο διχαστική ίσως, επιλογή.

.

Η αγωνία για τις αναγκαίες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, η αγωνία για την πορεία της χώρας στο κρίσιμο αυτό σημείο φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ακραία πόλωση και το λαϊκισμό που επιβάλλουν οι…

Είναι φανερό πια ότι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές πήρε τη μορφή της επιλογής ανάμεσα στη σταθερότητα και την ανατροπή, στις ερχόμενες εθνικές θα εμφανιστεί με κάποια άλλη, ακόμα πιο διχαστική ίσως, επιλογή.

Η αγωνία για τις αναγκαίες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, η αγωνία για την πορεία της χώρας στο κρίσιμο αυτό σημείο φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ακραία πόλωση και το λαϊκισμό που επιβάλλουν οι… κανόνες του νέου δικομματισμού.

Ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου και η αδυναμία ανασυγκρότησης και συμπαράταξής του ευθύνονται σοβαρά για την επικράτηση του δικομματικού σκηνικού.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, η σχετική συζήτηση, αντί να επικεντρώνεται στη διαμόρφωση μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης προγραμματικής πρότασης προς τους πολίτες, φαίνεται να παίρνει και τη μορφή ενός νέου – καταστροφικού για το χώρο – διλήμματος: Κεντροαριστερά για συνεργασία με τη ΝΔ ή κεντροαριστερά για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Λες και η δημοκρατική – προοδευτική παράταξη, πλειοψηφική επί δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να ετεροκαθοριστεί και να αφήσει το διχαστικό δίλημμα να διαπεράσει ακόμα και την ίδια.

Γι αυτά τα διλήμματα και για το μέλλον της κεντροαριστεράς θα μιλήσει σήμερα το βράδυ ο Σπύρος Λυκούδης.

Ιστορικό και εμβληματικό στέλεχος της Αριστεράς, πρώην γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ που δεν επανεξελέγη στο πρόσφατο συνέδριό της επειδή… τόλμησε να προβλέψει και να προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταστροφή.

Η γνώμη και η άποψή του, οι προτάσεις του θα έχουν – πάντα είχαν – ιδιαίτερη σημασία για το σήμερα και το αύριο του προοδευτικού χώρου!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top