ΑΡΘΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής το οποίο προϋποθέτει δημοσιονομική ευρωστία, ελεγχόμενο χρέος, μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις, φιλόξενες αγορές και θεαματικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, των λαθρεμπορίων και του «λόμπυ των ισχυρών». Προϋποθέτει επίσης μια άλλη ΕΕ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με πραγματική ομοφωνία, χωρίς τον πρώτο λόγο να ανήκει στο Βερολίνο, χωρίς τους καταναγκασμούς που προκαλεί η κρίση για τις χώρες με ελλείμματα και χρέη…

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής το οποίο προϋποθέτει δημοσιονομική ευρωστία, ελεγχόμενο χρέος, μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις, φιλόξενες αγορές και θεαματικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, των λαθρεμπορίων και του «λόμπυ των ισχυρών». Προϋποθέτει επίσης μια άλλη ΕΕ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με πραγματική ομοφωνία, χωρίς τον πρώτο λόγο να ανήκει στο Βερολίνο, χωρίς τους καταναγκασμούς που προκαλεί η κρίση για τις χώρες με ελλείμματα και χρέη, χωρίς προσπάθεια πολιτικής ενοποίησης, αφού αυτό θα σήμαινε αποδοχή αυστηρών ελέγχων και εκχώρηση εθνικών εξουσιών στο υπερεθνικό κέντρο.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια πολιτική που θα εφαρμοστεί ερήμην των εταίρων και των πιστωτών, αφού, όπως είπε, έχει διατυπώσει τις θέσεις του και «κανείς δεν του υπέδειξε την έξοδο» (από το ευρώ).

Πράγματι, ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη χώρα δεν είναι η επιστροφή των σεναρίων Grexit, αλλά μια πολιτική απόφαση της ευρωζώνης για απομόνωση του πλέον προβληματικού κράτους μέλους που περιφρονεί κανόνες οι οποίοι ισχύουν ega omnes και υπερασπίζεται το μοντέλο των εκρηκτικών δημοσίων δαπανών με λεφτά που δεν υπάρχουν.

Πολύ απλά, αν οι «τοκογλύφοι» αποφασίσουν ότι «δάνεια τέλος», τότε θα φανεί στην πράξη αν είναι ρεαλιστικό σχέδιο η απελευθέρωση από τα μνημονιακά δεσμά και ο δρόμος των μονομερών ενεργειών.

Υπάρχει, δηλαδή, ο κίνδυνος να μείνουμε μόνο εντός ευρωπαϊκού πλαισίου χωρίς να το επιλέξουμε εμείς, με απόφαση των άλλων. Να μας αφήσουν στην ανεξαρτησία μας και στην ησυχία μας, ελεύθερους στη φυλακή της μιζέριας μας. Και αυτό θα είναι το καλό σενάριο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top