ΑΡΘΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ… χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Μπορεί η συζήτηση για το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαϊου να συνεχίζεται – μέχρι να αρχίσει η ανάλυση του μηνύματος των… επόμενων εκλογών – ένα όμως γεγονός δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει: ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προσαρμοστεί στο σύστημα που κατήγγειλε μέχρι την παραμονή της κάλπης, να «ντυθεί» μεγάλο κόμμα, να αποκτήσει πολυσυλλεκτική γλώσσα και αλαζονική συμπεριφορά. Αδιάψευστος μάρτυρας, η αλλαγή του καταστατικού του, προκειμένου να εισπράξει το πριμ των πενήντα εδρών – αλήθεια, από ποτε ακριβώς σταμάτησε το εκλογικό μπόνους να είναι “αντιδημοκρατικό”;  – η συμμετοχή στο ντιμπέϊτ των “μεγάλων”,  που μέχρι προ τινος κατήγγειλε, και πλήθος άλλων μεταμορφώσεων, που καθιστά επιβεβλημένες (;) η φάση της εκλογικής ανόδου.

.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είτε εκφωνώντας τα νεφελώματα περί “κυβέρνησης της Αριστεράς” είτε φλερτάροντας ανοιχτά με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”, μοχθεί να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ορισμένες φορές, μάλιστα, το επιχειρεί με την ευγενική “χορηγία” της κ. Λαγκάρντ ή του κ. Σόϊμπλε, οι διαρκείς δηλώσεις των οποίων φροντίζουν να κρατούν μονίμως υπερχειλισμένη τη δεξαμενή της λαϊκής οργής.

.

Κι όμως. Οι ίδιες οι μετρήσεις των αντιδράσεων της κοινής γνώμης που έβλεπαν μέχρι προχθές το φως της δημοσιότητας, πείθουν ότι υπάρχουν υπολογίσιμα τμήματα του εκλογικού σώματος, που δεν συγκινούνται μόνο στο άκουσμα των συνθημάτων, αλλά ζητούν πολιτικές προτάσεις και σαφείς δεσμεύσεις.

.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως προσαρμοσμένο στην καθιερωμένη πια  προεκλογική του γλώσσα και τακτική: χάϊδεμα αυτιών και  λαϊκισμός, στο όνομα της πολυσυλλεκτικής κάλυψης κάθε είδους προσδοκίας.

.

Είναι όμως αυτό το ζήτημα; Μπορεί να είναι στόχος ενός σύγχρονου αριστερού σχήματος η κατάδειξη, δίκην οράματος, του τριτοκοσμικού κρατισμού και του απομονωτισμού, που διαπερνούν τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να είναι στοιχείο που συγκαταλέγεται στα υπέρ μιας αριστερής δύναμης η γοητεία που – κατά τις δημοσκοπήσεις – ασκεί στους “Ανεξάρτητους Έλληνες” ή ακόμα και σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;

.

Το ραντεβού των ψηφοφόρων με την… ευτυχία δεν αργεί. Σε δύο εβδομάδες, αφού τόσο απέχουμε από τον παράδεισο που μας έταξαν, μνημόνια και χρέη θα εξαφανιστούν, οι μισθοί, τα επιδόματα και οι συντάξεις θα αυξηθούν, οι ευκαιρίες για απασχόληση θα κυνηγούν τη νεολαία, ο κόσμος θα ψωνίζει, τα μαγαζιά θα κάνουν χρυσές δουλειές, η οικονομία θα αναπτύσσεται ραγδαία, και όλοι θα ζούμε, όπως τον παλιό καλό καιρό!

.

Το ενδιαφέρον του πράγματος είναι, μάλιστα, ότι όλα αυτά θα γίνουν με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που θα συνεχίσουν να έρχονται για να μην “αποδράσουμε” από την ευρωζώνη και καταστραφεί το ευρωπαϊκό σύμπαν. Χωρίς στερήσεις, χωρίς προσπάθεια, χωρίς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας… Αλοίμονο… Γιατί να προσπαθούμε, άλλωστε; Τι χρειάζεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν το μέλλον μας είναι διασφαλισμένο; Ακούσατε τίποτα για την ανάγκη φορολόγησης της  εκκλησιαστικής περιουσίας ή για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων; Μήπως για κάποιου είδους μεταρρύθμιση;

.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη μαγική λύση: σωτηρία με αυτόματο πιλότο! Ας βοηθήσει ο καλός Θεός της Αριστεράς αυτό το έπος της υποσχεσιολογίας να μη γίνει και κυβερνητικό πρόγραμμα…

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top