ΑΡΘΡΑ

Ό,τι αγαπούν οι 58

Ξέρω ότι η φράση του Γκράουτσο Μαρξ «Αυτές είναι οι αρχές μου, κι αν δεν σας αρέσουν, έχω κι άλλες» έχει χρησιμοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στη δίνη που ζούμε. Τη σκέφτηκα όμως πάλι καθώς διάβαζα το τελευταίο από τα κείμενα του φίλου Αχιλλέα Γραβάνη, ενός από τους 58, σχετικά με την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς. Στο κείμενό του με τίτλο «Φρέσκα κεντροαριστερά μυαλά» στην Athens Voice (27/12/13) γράφει:

«Η αρχική προσπάθεια της Πρωτοβουλίας των 58 ήταν το μπόλιασμα με φρέσκα μυαλά των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς, με τη δημιουργία μίας «πολιτικής διεπιφάνειας» συνεργασίας και πολιτικής συμπόρευσης των κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτων πολιτών του χώρου. […] Η Πρωτοβουλία των 58 αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα της αναθεώρησης της μορφής της πολιτικής της παρέμβασης. Πιο ρεαλιστική και πολιτικά αποτελεσματική κίνηση δείχνει πλέον η αναστροφή της φοράς πολιτικής μετακίνησης: αντί το φρέσκο να μπολιάσει το παλιό, ίσως είναι πολιτικά προτιμότερο το ποιοτικό παλιό να εμπλουτίσει με εμπειρία το φρέσκο με την δημιουργία μιας νέας Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.»

Αφού επί τόσους μήνες κατακεραύνωναν όποιον τολμούσε να εκφράσει επιφυλάξεις για τη γραμμή τους που επιχειρούσε, υπό τη σκέπη μια Ελιάς, να στηρίξει το παλιό μπολιάζοντάς το με το νέο, έρχονται σήμερα, μετά τη σύγκρουση με την πραγματικότητα, να πουν με μεγάλη άνεση ότι αυτό δεν δούλεψε και πλέον αναθεωρούν, τώρα χρειάζεται το νέο με ψήγματα από το παλιό, το «ποιοτικό παλιό». Και πάλι με την ίδια βεβαιότητα της ευθυκρισίας τους. Τότε έλεγαν α και ήταν σωστό, τώρα λένε ω και έχουν πάλι δίκιο είτε πρόκειται για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί είτε για την εξακρίβωση της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού. Παλαιά χρειαζόταν ένας «υπερβατικός Βενιζέλος» (Τα Νέα 29/07/13) τώρα χρειάζονται φρέσκα μυαλά.

Από το δίλημμα του πλατωνικού Ευθύφρονα (είναι κάτι όσιο επειδή το αγαπούν οι θεοί ή το αγαπούν οι θεοί επειδή είναι όσιο) επιλέγουν το πρώτο σκέλος: κάτι είναι όσιο επειδή το αγαπούν οι θεοί, δηλαδή κατ’ αναλογίαν, η σωστή γραμμή είναι αυτή που αγαπούν κάθε φορά οι 58. Ή στο πιο εύθυμο, να θυμηθούμε τη γελοιογραφία του Ιωάννου με τον Ανδρέα Παπανδρέου να κρατά ο ίδιος καθώς βαδίζει την ταμπέλα που δείχνει τον δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Ο σοσιαλισμός ήταν όπου πήγαινε ο Ανδρέας. Το σωστό είναι όπου δείχνουν οι 58.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top