ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

«Ο Τρελαντώνης μάγειρας» (φανταστικός διάλογος)

ή Του Τρελαντώνη Τριφύλλη

.

 

.

−«’Αντώνη, Τρελαντώνη, ἔλα μέσα, μὴν πάγω στὴν Κυρία!» φώναξε ἡ Άφροδίτη ἀπὸ μέσα ἀπὸ τὴν κρεβατοκάμαρα.

.

− «Φυσάει μπάτης,» ἀποκρίθηκε ὁ Άντώνης ἀπὸ τὸ μπαλκόνι, ὅπου, μὲ τὸ νυχτικό του ἀκόμα, σήκονε στὸν ἀέρα ἕνα σαλιωμένο δάχτυλο, γιὰ νὰ δεῖ ἀπό ποῦ τοῦ τὸ κρύονε ὁ ἄνεμος. Μελαγχολικὰ μπῆκε μέσα. «Θὰ πάμε στὴν ἐκκλησία», εἶπε.

.

Πηνελόπη Δέλτα

.

Η πόρτα χτύπησε υπόκωφα. Ο Τρελαντώνης, με τα παπουτσωμένα του πόδια, άνοιξε. Υποδέχτηκε τον Γιάννη και τον Σίμο. Ο Χρύσανθος ήταν ήδη καθισμένος στην λασπωμένη καλύβα. Ο μπάτης εφύσα. Κάτι έλεγε ο Χρύσανθος με το βλοσυρό μουστάκι.

.

«Ποιός σοῦ εἶπε πὼς θὰ βρέξει;» είπε ὁ Ἀντώνης. «Εἶπα πὼς θὰ πάμε στὴν ἐκκλησία…!»

.

Τρελαντώνης: Καθίστε παιδιά. Ήρθε η ώρα. Γιάννη, πες μου πού βρισκόμαστε. Σε δύο μέρες έχεις Ευρωδιάσκεψη και την εκταμίευση της δόσης.

.

Γιάννης: Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτός ο μπαρμπαγιάννης δεν λέει να απολύσει ούτε τους καταδικασμένους ληστές. Οπότε μένει ανοιχτό το πρόβλημα των απολύσεων από την…

.

Τ.: Άρα πρέπει να καταλήξουμε στο κλείσιμο μιας ΔΕΚΟ.

.

Γ.: Ναι, αλλά ποιάς; Οι άλλοι δύο δεν προτείνουν τίποτε.

.

Α.: Αποφασίζω εγώ. Η ΕΡΤ κλείνει αύριο το βράδυ.

.

Σίμος: Μα βρε Τρελαντώνη, θα γίνει της πουτάνας! Οι δημοσιογράφοι, οι δικοί μας και οι άλλοι. Εξάλλου κι εγώ δούλευα εκεί.

.

Τ.: Εσύ μη μιλάς, κάτσε και άκουγε και κράτα σημειώσεις να τις διαβάσεις στις έξι.

.

Γ.: Μα, πρόεδρε, θα προκαλέσουμε πρόβλημα στην Ευρωτιράντα με μια τέτοια απόφαση.

.

Τ.: Ακριβώς αυτό θέλω κι εγώ. Αυτοί οι Βαυαροί νομίζουνε ότι επειδή άλλαξα πορεία, άλλαξα και πιστεύω.

.

Γ.: Μα μόλις μαθευτεί πέρα από τους βάλτους το νέο, οι κομιτατζήδες θα αρχίσουν να κλαψουρίζουν πως ναι μεν έχουμε υποχρέωση να απολύσουμε, αλλά ποτέ δεν είχαν πει για ΕΡΤ. Αυτό θα είναι δημοκρατικό έλλειμμα.

.

Τρελαντώνης: Άκου μπουμπούνα και φόρα και καμιά κάλτσα. Με τους Βαγγελοφώτηδες που έχω μπλέξει, φαντάζεσαι ποτέ ότι μπορούμε να απολύσουμε; Εξάλλου, ούτε κι εγώ γουστάρω να απολύω. Εγώ θέλω να προσλαμβάνω. Οπότε θα χαλάσει ο κόσμος με το μέτρο, κι εγώ θα βγω να τους πω ότι τηρώ τις υποσχέσεις που με υποχρεώνετε να κάμνω, κι αυτοί θα παρακαλάνε να μην κάνω άλλες απολύσεις… Εξάλλου, το Συμβούλιο των Κριτών θα καταδικάσει την απόφασή μου, κι έτσι θα τους ξαναπροσλάβω για να τους απολύσω αργότερα, αφού πρώτα εισπράξουμε τη δόση.

.

Χρύσανθος: Μ’ ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια! Ξεμπερδεύουμε με τους τσιφούτηδες, μαντρώνουμε τα πρόβατα στην παράταξη, που επιτέλους  είναι μια γνήσια παράταξη, εκθέτουμε αυτούς που υπέγραψαν τις απολύσεις και τώρα τσιρίζουν. Και ξεμπερδεύουμε και με την ΕΡΤ, που 40 χρόνια όλοι την βρίζουν και θέλουν να κλείσει και τώρα τους έπιασε ο πόνος. Για διαβάστε τι γράφει ο μπαρμπαθόδωρος…

.

Τρελαντώνης: Και μην ξεχνάτε ότι ολοκληρώνουμε και με το έργο της θείας μου της Μελίνας, που ζήταγε να μην πληρώνει χαράτσι στην εταιρεία φωταερίου.

.

Σίμος: Μα Αντώνη, ΕΡΤ δεν είμαστε μόνο οι δημοσιογράφοι που ανεχόμαστε τις φυτεμένες διοικήσεις, οι διοικήσεις που σκανδαλίζουν…

.

Γιάννης: Αυτούς να τους στείλουμε όλους στον εισαγγελέα.

.

Σίμος: Και τους δικούς μας;

.

Τ.: Ναι, όλους!

.

Σίμος: Δεν ολοκλήρωσα. ΕΡΤ είναι εκτός από τους έτσι και τα μουσικά σύνολα, το ιστορικό αρχείο, οι εκπομπές για τους Ελλαδίτες, το Τρίτο Πρόγραμμα, ο Μάνος…

.

Τ.: Μη φοβάσαι. Αυτούνους θα τους τρομάξει ο Τρελαλέξης και ο συρφετός από τις παρανοϊκές συνιστώσες του. Ο κυρ-Αλέκος που βρήκε αφορμή να μας βγάλει από την Αντάντ. Και ο Ζουράρης που θα ξαναβγεί απ’ το λαγούμι του να θυμάται τον βασιλικό μου οικογενειακό κλάδο και ξεχνάει τον άλλο… Λοιπόν, τελειώσαμε! Σίμο, έβγα και διάβασε αυτά που γράφει το χαρτί, γιατί δεν σε είδα να κρατάς σημειώσεις. Οι υπόλοιποι, θά πάμε στὴν ἐκκλησιά. Σὰν νὰ μὴ φθάνει ποὺ δὲ βουτοῦμε στὴ θάλασσα τὴν Κυριακή! Κι’ ἐγὼ σήμερα ἤθελα νὰ παίξω πόλεμο μὲ τοὺς στρατιῶτες μου. Οὔφ! μπελάς! Μετά θα γυρίσουμε να φάμε ομελέτα με τόσα αυγά που σπάσανε..

.

Στην εκκλησιά: Ὁ παπὰ−Δημήτρης ἐξακολουθοῦσε νὰ ψέλνει μὲ τὴ μύτη τὸ «Κύριω−ω ἐλώ−ω−ωησον», ὅταν ἔξαφνα ἔγινε γενικὸ σούσουρο, ἄντρες καὶ γυναῖκες παραμέρισαν, ἄνοιξαν δρόμο, καὶ ὁ Βασιλέας καὶ ἡ Βασίλισσα μέ τὶς δυὸ βασιλοποῦλες ἦλθαν καὶ στάθηκαν ἀκριβῶς ἐμπρὸς στὸ στασίδι τῆς θείας Ἀργίνης, ποὺ τὸ γέμιζε μεγαλόπρεπα ἡ θεία Μαριέτα καὶ τὸ πράσινο μεταξωτό, ὅλο φραμπαλάδες φόρεμά της..

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top