ΑΡΘΡΑ

Ο Joker…  δεν είναι Γιάνης, μα ούτε και Φλωμπέρ

Τι ακριβώς  είναι ο Joker;  Και για όσους είδαν το φιλμ αλλά και για εκείνους , που απλώς έριξαν μια ματιά στις κριτικές ο τύπος είναι ένα εμφανώς ψυχωσικό όν , που θέλει την χαρά που δεν βίωσε ή αδυνατεί να βιώσει να την προσφέρει ως έμβιος καρτουνίστας στους άλλους . Οι άλλοι τον αποδιώχνουν σκαιά , οι άλλοι είναι διαταξικοί ….σκοτώνει ψυχικά αμυνόμενος για τα ψεύδη στα οποία τον βούτηξαν από μικρό , ειδωλοποιείται μα τραυματισμένος μελαγχολεί γιατί δεν θέλει νάναι θεούλης μα ένας κανονικός , πλην διαταραγμένος , άνθρωπος , δεν θέλει εκδίκηση μα του το επιβάλλουν να γίνει εκτελεστής , δεν θέλει την άλωση του κόσμου μα τον ίδιο να υπάρχει ισότιμα με τους άλλους σ΄αυτόν.

Θέλει να ζεί με τον κόσμο όπως είναι και τον ίδιο μέσα σ΄αυτόν , άλλοτε συμφωνο , άλλοτε αντίθετο με όσα γύρω του γίνονται.

Είναι ένας πονόψυχος , μελαγχολικός και φιλάλληλος άνθρωπος .

Τόφερε η κινηματογραφική διανομή των ταινιών του φθινοπώρου ώστε να παίζεται αυτό το δυστοπικό φιλμ εκ παραλλήλου με το αντίστοιχο του Βαρουφάκη , που – λένε , λέγανε – τον επέβαλε ως Υπουργό παράγων τις του δημοσίου βίου υπό το άδικο προσωνύμιο Φλωμπέρ , άδικο για τον Φλωμπέρ και την παγκόσμια λογοτεχνία δηλαδή.

Δεν είναι κι απαραίτητο να δείς την ταινία του Γαβρά , δεν της δίνω αισθητική αποτίμηση , θέλω να πώ μου είναι αδιάφορη , ίσως δεν απαιτείται να έχεις φυλλομετρήσει απλώς  και την σημαντική εργασία των Δενδρινού – Βαρβιτσιώτη στην Μεγάλη Μπλόφα , παρά μόνο να σκαλίσεις συγκροτημένα την κοντινή μνήμη.

Τον Φλωμπέρ χάσκοντα να εξηγεί πως το χρέος είναι για όλες τις χώρες ατμός , πως όλες χρωστάνε σ΄έναν τελικό Παίκτη που δεν μπορεί παρά να είναι το Σύμπαν υπό την μεταφυσική του έννοια , ούτε καν της αυτό της Φυσικής.

Κι αποκεί η σκυτάλη σε μια προσωπικότητα σαν του Γιάνη – έχω άποψη , μα δεν έχω την επαγγελματική άδεια να την γράψω …το έκαναν όμως οι καθ΄ύλην επιστήμονες επιτηδευματίες – του οποίου η εμμονή στον αυτοφυή ναρκισσισμό του είχε εκδικητικότητα. Δεν είχεν αγαθή προαίρεση και μύχιος ημισυνειδητός στόχος με στοιχεία σαδιστικής ηδονής ήταν ο αφανισμός της χώρας , των πάντων δηλαδή , η ματαιόδοξη αγένεια υπό τη ανθρωπική ιδιότητα και η προσπάθεια εκμετάλλευσης ακόμα και του ανίδεου κόμματος , που τον φιλοξενούσε .

Τα κατάφερε σαν ιδιότυπος κακοήθης νάρκισσος  – Νέρωνας, που μία παρακολουθούσε τον εαυτό του στο νερό , μια τις αντανακλάσεις των φλογών της καιόμενης Πολιτείας και την άλλη απολάμβανε τους ευτελισμούς των άλλων ως τροπαιούχος.

Ένα δημιούργημα των πάσης φύσεως media  με όχημα τον μακάριο φραπεδιάρη Άλεκ Γκυστάβ Φλωμπέρ των παρυφών του Κολωνακίου και εμπειροτέχνη Τραπεζίτη , σε πολλούς ρόλους και δίχως καν την απόλυτη αυτοθυσία του μυθικού και ψυχιατρικού Ναρκίσσου. Πάντα στην απέξω , πάμπλουτος  σαν άλλος Χάρι Πότερ και φυσικά μερικά δικαιωμένος ακριβώς τόσο , όσον ο Λεβέντης κάποτε ή ο ιατροφιλόσοφος της ανοησίας Βελόπουλος. Έφυγε  ενώ ο Φλωμπέρ του ,τον νοσταλγεί καθώς το μεγαλείο αυτό ήταν δικής  του επινοήσεως.

Τύποι ζάπλουτοι ως το μεδούλι εκφράστηκαν έως ενός από τα παραληρήματα κάποιου , που αυτοί ανακάλυψαν ως προσωπείο κλόουν για ξεκάρφωμα.

Όχι δεν πρόκειται ούτε περί των εγχωρίων Podemos , ούτε περί των αριστοκρατών ακροαριστερών του θαυμαστού Α.Κόστα της Πορτογαλίας. Πρόκειται για μικροϊζήματα θολών ναρκισσισμών , που για να ενωθούν στον ένα , τον μεγάλο , θέλανε έναν χρήσιμο εκπρόσωπο του κακοήθους ναρκισσισμού . Μόνον που ο Γιάνης χρήσιμος τους ήταν , ηλίθιος – σε σχέση μ΄αυτούς – όχι . Και τον έχουν δίπλα τους στην Βουλή , μόνον που αυτοί κατά πλειονότητα δεν χαμπαρίζουν …τους φτύνει και νομίζουν πως είναι σταγόνες των κλιματιστικών.

Από τον Φλωμπέρ στον Γιάνη, αποκεί στον μέγα Τέκτονα κι αποκεί σε υπόκοσμους κανονικούς …ένα τσιγάρο βήμα, όμως ο κ. Καμίνης – άσχετο – και τον κ.Μ.Π. χειροκροτεί και την κ. Θάνου, θα ‘θελε πίσω.

Γι’ αυτό κι ο Joker δεν έχει καμμιά σχέση , ούτε με τους αδίστακτους με τα παλιά όπλα φλόμπερ , ούτε με τους Ιανούς τους διπλοπρόσωπους των ψηφοδελτίων Επικρατείας , ούτε με κανέναν από αυτούς τους εμπειροτέχνες.

Ήθελε μόνο να ζεί κανονικά με την γνωστή του νόσο , ήθελε ένα περιβάλλον να εργαστεί σ΄αυτό που τον γέμιζε…ο ναρκισσισμός του ήτα καλοήθης και η διπλοπροσωπία του ως κλόουν διασκέδαση και βιοπορισμός .Ήθελε όλα εκείνα που ζητούν οι πιο πολλοί από μας μείον τους ασφαλείς Φλωμπέρ , Ρασπούτιν , Γιάνη  και τον μεγάλο , εμφανή και αφανή μαζί , εκτελεστή του τόπου τα πέντε τελευταία χρόνια.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top