ΑΡΘΡΑ

Τέσσερις μύθοι και τέσσερις αλήθειες για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Από τους πίνακες που παραθέτει ο Γιάννης Αναστασάκος στην αξιόπιστη ανάλυσή του στο «Βήμα της Κυριακής» 16. Ιουνίου 2019, αποκαλύπτονται σημαντικά «μυστικά» της ευρωκάλπης. Κι επειδή οι αριθμοί λένε συνήθως την αλήθεια, ας δούμε, ενδεικτικά, χωρίς σχόλια, μερικά από αυτά, που αφορούν μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 και των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

Μύθος πρώτος: Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Σεπτεμβρίου 2015 μετακινήθηκε προς τη ΝΔ.
Η αλήθεια: Το ποσοστό των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Σεπτεμβρίου 2015 που μετακινήθηκε προς τη ΝΔ δεν ξεπερνάει το 7,23%.. Ελαφρώς μεγαλύτερο, δηλαδή 10,18%, είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που, μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μύθος δεύτερος: Οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκαν προς τους όμορους, πολιτικά, χώρους, δηλαδή προς το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 του Γ.Βαρουφάκη.
Η αλήθεια: Προς το Κίνημα Αλλαγής μετακινήθηκε μόνο το 2,98% εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, και προς το ΜέΡΑ25 μόλις το 1,6%. Αντίθετα, το 29,99% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε προς άλλα, μικρά κόμματα (ψήφος διαμαρτυρίας), ενώ το 9,31% προς τη ΝΔ. Τον ΣΥΡΙΖΑ ξαναψήφισε το 51,64% των ψηφοφόρων του.

Μύθος τρίτος: Οι ψηφοφόροι του Ποταμιού μετακινήθηκαν μαζικά προς τη ΝΔ.
Η αλήθεια: Μόνο το 11,54% των ψηφοφόρων του Ποταμιού του Σεπτεμβρίου 2015 μετακινήθηκε προς τη ΝΔ, ενώ προς το ΜέΡΑ25 μετακινήθηκε το 12,57% των ψηφοφόρων του. Στο Κίνημα Αλλαγής μετακινήθηκε το 3,1% των ψηφοφόρων του Ποταμιού. Το 61,31% των ψηφοφόρων του είτε παρέμεινε στο Ποτάμι (περίπου το 40%), είτε μετακινήθηκε προς άλλα μικρά κόμματα.

Μύθος τέταρτος: Το ΜέΡΑ25 ψηφίστηκε από αριστερούς ψηφοφόρους.
Η αλήθεια: Ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25 δεν προήλθε από την Αριστερά. Έτσι, το 12,13% των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25 ήταν ψηφοφόροι της ΝΔ του Σεπτεμβρίου 2015, το 16,28% ήταν ψηφοφόροι του Ποταμιού, το 12,82% ήταν ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ, το 9,23% ήταν ψηφοφόροι της Ένωσης Κεντρώων, ενώ το 22,17% των ψηφοφόρων του προήλθε από ψηφοφόρους άλλων μικρών κομμάτων και από νέους ψηφοφόρους. Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν το 17,99% των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, και του ΚΚΕ το 3,47%. Υπάρχει και ένα 2,5% που προήλθε από πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top