ΑΡΘΡΑ

Ερήμην των γεγονότων

Αδυνατώ να κατανοήσω την άποψη ότι άλλο πράμα είναι ο Τσίπρας και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψη αυτή υπονοεί ότι ο Τσίπρας έχει μετασχηματιστεί σε μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη που «πιάνει πουλιά στον αέρα» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαρίδι με «μερικά στελέχη αδιόρθωτα προσκολλημένα στα νιάτα τους, στην όχι απλώς ριζοσπαστική αριστερά, με έντονα στοιχεία σταλινισμού και μη ελευθερίας της έκφρασης». 

Επειδή οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε ότι αυτή η άποψη κυκλοφορεί έντονα τον τελευταίο καιρό, και όχι μόνο από το Νίκο Αλιβιζάτο, συνιστώ την ακόλουθη δοκιμή, για πραγματολογική επιβεβαίωση ή απόρριψη: Διαβάστε τις 4-5 τελευταίες ομιλίες του Τσίπρα, αν βέβαια το αντέχετε. Χρησιμοποιείστε όποια μέθοδο θέλετε, από discourse analysis έως την απλή σύγκριση της ρητορείας με όσα συμβαίνουν στη χώρα. Μετά, ελάτε να συζητήσουμε. 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας. Αυτόκλητοι γεφυροποιοί μιλούν για σοσιαλδημοκρατική στροφή, είτε του Τσίπρα είτε ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ, ερήμην των γεγονότων. Έχω ζητήσει πολλές φορές από υποστηρικτές αυτής της άποψης να προσκομίσουν στο δημόσιο διάλογο στοιχειώδη αποδεικτικά μιας θεωρητικής υποστήριξης αυτής της «σοσιαλδημοκρατικής στροφής» από κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επί ματαίω. Δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο, ούτε ένα άρθρο, ενώ αντίθετα παρατηρούμε πληθώρα κειμένων και δηλώσεων που εξορκίζουν τη σοσιαλδημοκρατία.

Ο Νίκος Φίλης δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε θα γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», ο Πάνος Σκουρλέτης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα και ενδεχομένως να συνεργαστεί με όσους σοσιαλδημοκράτες αποκηρύξουν το νεοφιλελευθερισμό, ο Αντώνης Κοτσακάς υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετακινηθεί δεξιότερα ή αριστερότερα στον πολιτικό άξονα χαρακτηρίζοντας «λάθος» την ταύτισή του με τη σοσιαλδημοκρατία.

Πρόκειται περί εθελοτυφλίας που υπονομεύει την ίδια την έννοια της πολιτικής. Πολιτική δεν γίνεται με εικασίες, με πλαστές ταυτότητες. Η συντριπτική πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν έναν σκληρό πυρήνα αυταρχικών και ολοκληρωτικών αντιλήψεων τις οποίες έχουν προσωρινά καλύψει με τον κυνισμό της νομής της εξουσίας, πράττοντας τα εντελώς αντίθετα από όσα πιστεύουν.

Στην πρώτη κατάλληλη ευκαιρία θα ανασύρουν το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο, εάν δουν ότι υπάρχει επαρκής πολιτική πελατεία για αυτό.

Ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει να ηττηθούν στρατηγικά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top