ΑΡΘΡΑ

«Πακιστανώνω»

«Εγκώ κατόλου ντεν αγκαπούσα μικρό κρυσόμυγκα. Αράπη πρέπει ντρέπεσαι. Ντρέπεσαι αράπη;»… Ελπίζω να μη διωχθεί ως ρατσιστικός λόγος ο αυτοσαρκασμός (;) του μαύρου υπηρέτη Τζούπιτερ στον «Χρυσό Σκαραβαίο» του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

«Εγκώ κατόλου ντεν αγκαπούσα μικρό κρυσόμυγκα. Αράπη πρέπει ντρέπεσαι. Ντρέπεσαι αράπη;»… Ελπίζω να μη διωχθεί ως ρατσιστικός λόγος ο αυτοσαρκασμός (;) του μαύρου υπηρέτη Τζούπιτερ στον «Χρυσό Σκαραβαίο» του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Η επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, δεν πείθει, επειδή όλες οι πλευρές δεν μας έχουν πείσει ότι δεν έχουν πολιτική έως μικροκομματική στόχευση. Δηλαδή, πώς να πιστέψει κανείς ότι η Σαμαρική Δεξιά κατελήφθη από «δημοκρατικές ευαισθησίες» για τυχόν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, όταν έχει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον τσεκουροφόρο και πρώην γραμματέα της χουντικής νεολαίας. Ή όταν 80 γαλάζιοι βουλευτές ζητούν να υπηρετούν ως αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις μόνο «καθαρόαιμοι» Έλληνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα έλεγε πριν από τρία χρόνια για παρόμοιο νομοθέτημα του Παπαϊωάννου, αλλά λέει τώρα και την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας χασκογελάει με τα φονικά ανέκδοτα του αμπελοφιλόσοφου Ζίζεκ, για τα γκούλακ. Δυστυχώς όμως δεν πείθουν ούτε οι κυβερνητικοί εταίροι. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό την ασφυκτική πίεση του Σαμαρά, που μέχρι στιγμής καρπώνεται σχεδόν αποκλειστικά τις όποιες θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούν να φέρουν τη μπάλα στο δικό τους γήπεδο.

Σε σχετικό ερώτημα της «Μεταρρύθμισης» για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το 67% λέει ότι θα ηρωποιήσει τη Χρυσή Αυγή, ενώ μόλις το 5,8% εκτιμά ότι θα ανακόψει τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Βέβαια, δεν μπορούμε να νομοθετούμε βάσει των δημοσκοπήσεων, ειδικά σε θέματα μου που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε -λέω το πιο απλό- να είχε υποκύψει η ελληνική πολιτεία στα θρησκευτικά συλλαλητήρια του μακαριστού Χριστόδουλου για τις ταυτότητες και να είχαμε πρωθυπουργό τον…Αμβρόσιο. Ή θα έπρεπε να έχουμε εισβάλει στη ΦΥΡΟΜ την εποχή που όλοι μας είχαμε μεταμορφώσει τα αυτοκίνητά μας σε …Βουκεφάλες, με τα αυτοκόλλητα για τη Μακεδονία.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά. Να μου συγχωρήσετε έναν φαινομενικά άστοχο παραλληλισμό. Εξαφανίσθηκαν οι αριστεροί, οι κομμουνιστές και η ιδεολογία τους, επειδή ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξέδωσε ιδιώνυμο του 1929; Ευτυχώς, όχι. Και δυστυχώς, ένας νόμος από μόνος του δεν αρκεί για να εξαφανίσουμε τη ρατσιστική, φασιστική ιδεολογία.

Οι ποινές και οι κυρώσεις από μόνες τους δεν λειτούργησαν προληπτικά και αποτρεπτικά ούτε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια μας τη ζωή, όπως να φοράμε ζώνη και κράνος εμείς που βρισκόμαστε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας. Δεν το μάθαμε μικροί. Ενδεχομένως να αλλάξουμε στιγμιαία συμπεριφορά και να φορέσουμε ένα πανηγυριώτικο κράνος για να κοροϊδέψουμε τον αστυνόμο, αλλά στάση δεν μπορούμε να αλλάξουμε τόσο εύκολα.

Το όπλο κατά του ρατσισμού, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας, είναι η γνώση. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το ναζισμό και τον φασισμό. Αλλά πρέπει να τολμήσουμε να μιλήσουμε και για τους ταγματασφαλίτες και για τα γκούλακ. Να μιλήσουμε για τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, αλλά να μιλήσουμε και για την σφαγή της Τριπολιτσάς. Ο νόμος ίσως είναι το λιγότερο. Πριν από μερικές ημέρες άκουσα παιδιά του δημοτικού να χρησιμοποιούν ένα νέο ρήμα: «Πακιστανώνω». Δεν κατάλαβα τι εννοούσαν, αλλά σημασία έχει τι κρύβει η λέξη και όχι τι σημαίνει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top