ΑΡΘΡΑ

Το οργανωτικό σχέδιο μετάβασης του «Κινήματος Αλλαγής»

Χτες ήρθε και με βρήκε ο αγαπημένος μου ανηψιός ο Μάριος, όλο χαρά που έπιασε τόπο η συζήτηση που είχαμε πριν δυο μήνες, την οποία με την άδειά του δημοσιοποίησα στις 13.01.2018 στη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Ήρθε όμως γεμάτος και με απορίες, ενστάσεις και προτάσεις. Όπως έχω εξηγήσει δεν του χαλάω χατήρι, γιατί μου θυμίζει τη γενιά μου στην ηλικία του, οπότε μεταφέρω αυτούσια τη συζήτησή μας :

Μάριος : Αγαπητέ μου θειέ, πρώτα από όλα θέλω να σε ευχαριστήσω που δημοσιοποίησες τις προτάσεις μου για την οργάνωση του νέου πολιτικού φορέα. Διάβασα στο διαδίκτυο το Καταστατικό του «Κινήματος Αλλαγής» που εγκρίθηκε από το Ιδρυτικό Συνέδριό του και διαπίστωσα ότι υιοθετήθηκε η πρόταση για τους 4 Πυλώνες/Άξονες Οργάνωσης του νέου πολιτικού φορέα. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ ότι υιοθετήθηκε η συγκρότηση επιτελικής δομής (με τομείς πολιτικής, ινστιτούτα και δίκτυα) ως του 3ου Οργανωτικού Άξονα και του ψηφιακού κόμματος ως του 4ου Οργανωτικού Άξονα.

Διαφωνώ όμως με τον διορισμό των συνέδρων και όλων των μελών των κεντρικών πολιτικών οργάνων από τα κόμματα και τις κινήσεις που αποτελούν τις συνιστώσες του νέου πολιτικού φορέα.

Πάνος : Μάριε εάν ήσουν μέλος του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ θα σε καταλάβαινα, γιατί με την εκλογή των μελών, ακόμη και με τη μονοσταυρία, θα μπορούσες μαζί με τους φίλους σου να ελέγξεις τη συντριπτική πλεοψηφία των κεντρικών πολιτικών οργάνων. Δεν είσαι όμως και ξέρω πως θέλεις να εκπροσωπηθούν σε αυτά τα όργανα όλα τα πολιτικά ρεύματα που αποτελούν τους συνιδρυτές του «Κινήματος Αλλαγής». Και η απόφαση του ορισμού των μελών, στην παρούσα φάση, συμβάλει στη διασφάλιση του πλουραλισμού στη σύνθεση των οργάνων.

Μάριος : Ναι αλλά έτσι διατηρείται ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του νέου πολιτικού φορέα και δεν συγκροτείται ο ενιαίος προοδευτικός πολιτικός φορέας.

Πάνος : Μάριε θα σου θυμίσω αυτά που είπα στην προηγούμενη συζήτησή μας. Δεν είναι πρακτικά δυνατό το σημερινό άθροισμα πολιτικών κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων, μαζί με τους 130.000 πολίτες οι οποίοι δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν ως μέλη του νέου πολιτικού φορέα, να συγκροτήσουν μέσα από μια τρίμηνη προσυνεδριακή διαδικασία και ένα ιδρυτικό Συνέδριο, ένα ενιαίο και ομογενοποιημένο κόμμα.

Χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος, στην οποία τα μέλη του νέου πολιτικού φορέα θα γνωριστούν μεταξύ τους, θα αποκτήσουν, όσο είναι εφικτό, κοινό κώδικα επικοινωνίας και οπωσδήποτε θα ασκηθούν στους δημοκρατικούς κανόνες του διαλόγου, της σύνθεσης των απόψεων και του σεβασμού των διαφορετικών απόψεων και ιδίως της μειοψηφίας. Στο διάστημα αυτό δεν πρέπει η πλειοψηφία να «καπελώσει» τις μειοψηφίες, αλλά να διασφαλίσει ότι «θα ανθίσουν όλα τα λουλούδια που συμφώνησαν να φτιάξουν ένα κοινό πολύχρωμο κήπο».

Μάριος : Και πώς θα διασφαλιστούν αυτά που λες στη μεταβατική περίοδο ;

Πάνος : Εάν διαβάσεις το άρθρο 42 του νέου Καταστατικού θα δεις ότι προβλέπει ένα Οργανωτικό Σχέδιο Μετάβασης, που είναι «ο οδικός χάρτης μετάβασης από τη σημερινή πολυκομματική μορφή οργάνωσης και λειτουργίας, μέσω ενός μεταβατικού “μικτού συστήματος” στη σύνθεση των οργάνων, στον πλήρως ενιαίο και ομογενοποιημένο πολιτικό φορέα.

Τα ορόσημα του Οργανωτικού Σχεδίου Μετάβασης είναι τα ακόλουθα:

  • Το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο και η πρώτη συγκρότηση των Oργανωτικών Aξόνων του φορέα.
  • Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τα κόμματα που συμμετέχουν στον φορέα δεν κατεβαίνουν αυτόνομα με δικούς τους συνδυασμούς στις βουλευτικές εκλογές αλλά υπό το νέο φορέα. Στο στάδιο αυτό ολοκληρώνεται η συγκρότηση του δεύτερου Oργανωτικού Aξονα.
  • Το δεύτερο Συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρώσει οριστικά την συγκρότηση όλων των Oργανωτικών Aξόνων του Νέου Ενιαίου Φορέα.

Με απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου συγκροτείται ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει, με βάση τις καταστατικές αρχές και τις βασικές κατευθύνσεις του Οργανωτικού Σχεδίου Μετάβασης που περιλαμβάνονται στο καταστατικό, να εκπονεί, υλοποιεί και επικαιροποιεί ένα Επιχειρησιακό Οργανωτικό Σχέδιο Μετάβασης, να υποστηρίξει το Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο στη διοίκησή του και να παρακολουθήσει την εφαρμογή του».

Μάριος : Μου κάνει πολύ θετική εντύπωση που ένα καταστατικό κείμενο περιέχει επιχειρησιακές ρυθμίσεις, που δεν συνηθίζονται στα πολιτικά κείμενα. Είσαι αισιόδοξος πως αυτές οι προβλέψεις θα υλοποιηθούν ;

Πάνος : Εάν μου επιτρέψεις να δημοσιοποιήσω αυτή τη θετική στάση σου, μπορεί αυτή να πιάσει τόπο, όπως και οι προτάσεις από την προηγούμενη συζήτησή μας.

Μάριος : Συμφωνώ.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top