ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πανεπιστήμια χωρίς μέλλον…

Δεν θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω πώς νέα παιδιά που δούλεψαν σκληρά στο σχολείο, διάβασαν ,ξενύχτησαν, αγωνίστηκαν για να πάρουν 18άρια και 19άρια στις εξετάσεις και να μπουν στο Πανεπιστήμιο ή στο Πολυτεχνείο φτάνουν μετά απά μερικά χρόνια παραμονής στις φοιτητικές αίθουσες να απειλούν , να δέρνουν καθηγητές ακόμη και να τους χτίζουν μέσα στα γραφεία τους για να εκφράσουν την ιδεολογία τους !

Οι τραμπουκισμοί και οι προπηλακισμοί κατά πανεπιστημιακών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με πρωταγωνιστές -όχι χρυσαυγίτες – αλλά φοιτητές της άκρας αριστεράς που στο όνομα της επαναστατικής γυμναστικής που συνηθίζεται στα πανεπιστήμια επιχειρούν να επιβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις απόψεις τους.

Το τελευταίο κρούσμα βίας σημειώθηκε την Τρίτη σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης ,όπου τρεις νεαροί υπό την καθοδήγηση κάποιου μεγαλύτερου σε ηλικία «επαναστάτη» επιτέθηκαν με γροθιές και κλοτσιές κατά του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – και στελέχους του «Ποταμιού»- Γιάννη Μαρατζίδη ζητώντας του μάλιστα τον λόγο «γιατί γράφει εναντίον της Αριστεράς».

Ανάλογη φασιστική επίθεση από φοιτητές υπήρξε τις προηγούμενες μέρες κατά του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Τόμπρα τον οποίο μάλιστα ένας από τους «επαναστάτες» τον απείλησε λέγοντας «Θα βρω που μένεις και θα σε κάψω…».

Οι επιθέσεις αυτές μαζί με τις καταλήψεις -εδώ και χρόνια- πανεπιστημιακών κτιρίων από ομάδες αντιεξουσιαστών αλλά και οι συνεχιζόμενες καταστροφές δημόσιας περιουσίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δείχνουν ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως ορμητήρια ανομίας και οπισθοδρόμησης κι όχι ως επιταχυντές της γνώσης και χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών .

Σε μία εποχή που η επένδυση στην εκπαίδευση αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας και την επιβίωση σε ένα παγκόσμιο αδυσώπητο ανταγωνισμό γιγάντων, τα ελληνικά πανεπιστήμια ασχολούνται με τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, με τις κομματικές συγκρούσεις και τα χαμένα εξάμηνα.

Για αυτό και είναι ζήτημα εάν υπάρχει έστω και ένα ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στη λίστα με τα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, γιʼ αυτό και τα περισσότερα ελληνικά ΑΕΙ δίνουν πτυχία ημιμάθειας , γιʼ αυτό και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες δεν μπορούν να βρουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, γιʼ αυτό η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας συνεχίζει να θεωρείται καπιταλιστικό «τερτίπι» ενάντια στην μόρφωση!

Γιʼ αυτό-αλίμονο- όλο και περισσότεροι Έλληνες αναγκάζονται με νύχια και με δόντια να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τουλάχιστον για ένα μεταπτυχιακό. Εκεί ξέρουν ότι τα 18άρια και τα 19άρια των εξετάσεων θα πιάσουν πιο πολύ τόπο…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top