ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πάνω σε μια διδαχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

«Γνωρίζετε από την ιστορίαν, παλαιάν και πρόσφατον, ότι η πολιτική και η οικονομική αστάθεια, και προ παντός τα πάθη τα πολιτικά παρημπόδισαν την πρόοδον του έθνους και πολλάκις υπήρξαν αιτία εθνικών συμφορών». Τα λόγια αυτά του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1961 έχουν και σήμερα τη σημασία τους και βεβαίως την επικαιρότητά τους. Ισως εκείνη την ώρα που τα πολιτικά πάθη είχαν όντως ανάψει να μην μπορούσε κανείς να τα εκτιμήσει. Η συνέχεια του συγκεκριμένου λόγου ήταν όμως προφητική: «Διά να εκτιμήσετε τα αγαθά αυτά θα πρέπει να ενθυμηθείτε την εικόνα την οποίαν παρουσίαζεν η Ελλάς κατά το παρελθόν. Εμφύλιοι πόλεμοι, επαναστάσεις, μεταπολιτεύσεις, στρατιωτικά κινήματα, αλλεπάλληλαι κυβερνητικαί κρίσεις, χρεωκοπίαι και αναπροσαρμογαί, υπήρξαν τα μόνιμα γνωρίσματα της δημοσίας μας ζωής και ενεφάνισαν την Ελλάδα ως πολιτικώς και οικονομικώς αναρχουμένην».

Καλό θα ήταν όλοι μας να τα έχουμε αυτά στο μυαλό μας καθώς ανατέλει μια νέα, δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας. Δεν μαθαίνουμε Ιστορία δυστυχώς και ξεχνούμε ότι τα τελευταία 40 χρόνια ήταν μια παρένθεση ομαλότητας και ευημερίας μέσα σε μια μακρά πορεία περιπετειών και ανωμαλίας.

Το 2014 θα βαδίσουμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Το παλαιό πολιτικό σύστημα σαρώνεται μαζί με ένα σύστημα εξουσίας που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Το καινούργιο δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Θα έλθει όμως, θα εμφανισθεί γιατί το απαιτούν οι ιστορικές συνθήκες και το καθιστούν εφικτό οι ικανότητες του Ελληνα να ξεπερνά τις μεγάλες κρίσεις. Πρέπει όμως η χώρα να μείνει όρθια. Ο διχασμός, το μίσος, ο ανεξέλεγκτος λαϊκισμός έχουν θεριέψει και κάνουν τη λογική και τη σύνεση να νιώθουν μεγάλη μοναξιά. Ελπίδα μάς δίνει η ωριμότητα και η καρτερικότητα την οποία έχουν δείξει οι Ελληνες που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, σέβονται τους νόμους και θέλουν την προκοπή του τόπου και των παιδιών τους. Αισθαίνονται οργή τώρα γιατί είναι τα πλέον αδικημένα θύματα της κρίσης. Σε αυτούς όμως στηρίχθηκε πάντοτε η χώρα στις περιόδους αναγέννησης, αυτοί συνιστούν τη ραχοκοκκαλιά της πατρίδας. Αυτοί μας δίνουν ελπίδα ότι το 2014 θα είναι δύσκολο, αλλά δεν θα αναβιώσει εφιάλτες του παρελθόντος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top