ΑΡΘΡΑ

Παρατηρήσεις σε ένα γκάλοπ

Βυθισμένη σε έναν πολύ ιδιότυπο διχασμό είναι η ελληνική κοινωνία, και μάλλον αρνούμαστε να το αποδεχθούμε. Η δημοσκόπηση της Public Issue που παρουσίασε χθες (24.5.12) ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ έχει αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα:

1) για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όχι μόνο είναι πρώτο, αλλά με ποσοστό που φτάνει το 30%

2) όπως ήταν αναμενόμενο τα τρία πρώτα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ (30%), η Νέα Δημοκρατία (26%) και το ΠΑΣΟΚ (15,5%) «στεγνώνουν» το χώρο των μικρών κομμάτων. Ενώ στις εκλογές της 6ης Μαϊου, οι «μικροί» που έμειναν εκτός Βουλής έφτασαν το 18%, σήμερα φαίνεται ότι δεν ξεπερνούν το 2%

3) Κατά κύριο λόγο το ΚΚΕ (5%) και δευτερευόντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (8,5%) και η Χρυσή Αυγή (4%), είναι, επίσης όπως αναμενόταν, τα κόμματα που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις και δημοσκοπικές απώλειες

4) Η Δημοκρατική Αριστερά, σε μία πολύ σύνθετη συγκυρία, συγκρατεί τη δυναμική της στο 6,5%

5) Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρεί σημαντικό απόθεμα προσωπικής αξιοπιστίας, (πολύ καλύτερο απ΄ ό,τι το κόμμα του) στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Αν επαληθευτεί ότι τα εκτός Βουλής απειλούνται με εξαφάνιση, τότε το ποσοστό για αυτοδυναμία εκτινάσσεται σε επίπεδα του 37% – 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «προσεύχεται» ώστε να μείνει εκτός Βουλής ο Συνασπισμός Δράσης Δημιουργίας Ξανά, που κινείται στο όριο του 3%.

Στο σημεία αυτό αρχίζουν οι θεμελιώδεις αντιφάσεις, που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν εκτονώθηκε επαρκώς στις προ μηνός κάλπες.

1) την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, υπολείπεται σημαντικά της ΝΔ στην παράσταση νίκης, αφού μέσα σε μία εβδομάδα (ένταξη Μπακογιάννη, μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ) έγινε πλειοψηφικό (54%) το ρεύμα που θεωρεί ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

2) Την ώρα που η δημοσκόπηση εμφανίζει την κοινή γνώμη σε σύγχυση ή σε αδιαφορία για το ενδεχόμενο πολιτικής ρευστότητας, το συντριπτικό 85% δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της ελλάδας στο ευρώ.

Ευρώ και αμφισβήτηση μαζί. Προσδοκία νίκης και επιλογή, χωριστά. Αλλά πάνω από όλα μήνυμα για Αριστερή συνεργασία (22%), όπως την εννοεί ο καθένας. Πάντως συνεργασία. Κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ενώ η πόλωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, που φυσιολογικά θα έμπαιναν στην πρέσα της αντιπαράθεσης για την πρωτιά, διατηρούν τις δυνάμεις τους με τάση έως τώρα αυξητική.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top