ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Παρέλαση κλώνων

Λαϊκή Ενότητα: «Μην ακούτε τις κραυγές τους»

Καμιά φορά δεν αρκεί ούτε η αστική καταγωγή, για να φρενάρει κανείς μπροστά στο ρεύμα του λαϊκισμού. Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία.

Καμιά φορά δεν αρκεί ούτε η αστική καταγωγή, για να φρενάρει κανείς μπροστά στο ρεύμα του λαϊκισμού. Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία.

Δύο χρόνια πριν, θεατές και παριστάμενοι βίωσαν την αμηχανία της παραβίασης του πρωτοκόλλου, για να «παρελάσει ο λαός» και να αδειάσει η εξέδρα. Ήταν τότε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε κακήν κακώς, εμφανώς συγκινημένος στο άκουσμα της λέξης «προδότης». Δύο χρόνια μετά, το πρωτόκολλο της στρατιωτικής παρέλασης γίνεται και πάλι η αφορμή για νέες παρεκκλίσεις. Αυτή τη φορά τηρήθηκε κατά γράμμα, προκειμένου να μην αποκλειστεί κανείς και πρωτίστως η Χρυσή Αυγή.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης μεταβάλλεται συστηματικά σε πολιτικό πρόσχημα, έτοιμο να εξυπηρετήσει τις εκάστοτε ψηφοθηρικές ανάγκες. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο νομός Θεσσαλονίκης δεν ήταν ποτέ μια εύκολη εκλογικά υπόθεση. Στην ύπαιθρο του νομού, παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις εκτοπίζονται βίαια από νεόκοπους πολιτικούς σχηματισμούς, πραγματικότητα που δεν την γνωρίζουν μόνο οι δημοσκόποι. Άλλωστε, η ροπή της Θεσσαλονίκης προς το λαϊκισμό απέκτησε ονοματεπώνυμο και αυτοδιοικητική έκφραση επί δεκαετίες.

Η αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης με τον κακό της εαυτό υπήρξε μετωπική και άλλαξε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές κάπως τα δεδομένα. Μόνο που στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι νέοι αυτοδιοικητικοί της ταγοί παρασύρθηκαν από το ρεύμα. Οι χαρακτηρισμοί και οι εύκολες κουβέντες, διατυπωμένες «αυθόρμητα», δε λείπουν από την καθημερινότητα των τοπικών αρχόντων. Αναπαράγονται τάχιστα από τα ΜΜΕ, σκάνε ως πυροτεχνήματα στην τοπική κοινωνία, δημιουργούν εντυπώσεις στην Αθήνα.

Διαρκούν όμως λίγο, όπως και τα πυροτεχνήματα. Τις υπόλοιπες ημέρες, πλην της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη σκάνε λουκέτα και εξαερώνονται δημιουργικές της δυνάμεις, απογοητευμένες από την προσδοκία της «αλλαγής». Η Θεσσαλονίκη δεν άλλαξε, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ρομαντικών. Ο κακός της εαυτός είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει, μόλις βρει την κατάλληλη χαραμάδα, φωλιάζοντας σε νέες εκφράσεις της τοπικής εξουσίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας έγινε φέτος το κεντρικό πρόσωπο της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης. Μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα υπάρξουν κι άλλα κεντρικά πρόσωπα, σε άλλες περιφέρειες, με άλλες αφορμές. Οι αιτίες είναι προφανείς. Οι πολιτικές καταβολές καθενός παραμερίζονται μπροστά στην ανάγκη της εκλογικής προσαρμοστικότητας. Το ρεύμα είναι πολύ ισχυρό για να αγνοηθεί, αλλά η μνήμη, πολιτική και κοινωνική, είναι το μοναδικό σωσίβιο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top