ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

ΠΑΣΟΚ και κεντροαριστερά

Η επιλογή να γίνουν στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών οι Ευρωεκλογές, είναι σωστή πρώτον γιατί είναι τέτοιοι οι συσχετισμοί, που πουθενά η σχεδόν πουθενά δεν θα κριθούν τα αποτελέσματα στον πρώτο γύρο, θα έχουμε και δεύτερη Κυριακή, που θα ξεκαθαρίσει περισσότερο τα πολιτικά μέτωπα.

Δεύτερον ,το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ισχυρή εκπροσώπηση, την διατηρεί ακόμα στην κοινωνία, την διατηρεί ακόμα σε περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, θα επηρεάσει σημαντικά το κλίμα της δεύτερης Κυριακής για τις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει στις Ευρωεκλογές, μια τυφλή πολιτική αναμέτρηση του τύπου «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», μια αναμέτρηση εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα, μια μετωπική σύγκρουση.

Η πρώτη Κυριακή με μόνο αυτοδιοικητικές εκλογές, θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις των πολιτών, που εκτιμάται ότι δεν θα είναι ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι, θα δράσει ανασχετικά, σε όποια προσπάθεια δημιουργίας ρεύματος, εξάλλου, επειδή ο δεύτερος κύκλος αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνει μεταξύ των δύο πρώτων, εκ των πραγμάτων θα αποκαλυφθούν πολιτικές και κομματικές προθέσεις.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στους εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς ακολουθούσε τακτική πλήρους απαξίας, απόρριψης και φθοράς (κάθε Δήμαρχος, κάθε Περιφερειάρχης, είναι άχρηστος, ανίκανος, φθαρμένος, διεφθαρμένος) στοχεύοντας να πείσει το λαό, ότι όλοι είναι τελειωμένοι και χρειάζονται νέα πρόσωπα που θα προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ψηφίστε νέα άφθαρτα πρόσωπα».

Επειδή διαπίστωσε από μετρήσεις της κοινής γνώμης, ότι αυτή η τακτική δεν αποδίδει και οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί που έχουν να αποδείξουν σοβαρό έργο, διατηρούν ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, αναπροσαρμόζει τακτική και επιδιώκει προσεταιρισμούς με του ίδιου η παραπλήσιου τύπου προσπάθεια πολιτικής σαγήνευσης, που ακολουθεί για κοινοβουλευτικά στελέχη τέως και νυν.

Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, την κενροαριστερά και την κίνηση των 58 εχω να σημειωσω τα εξής:

Η κίνηση των 58, εμφανίστηκε σαν μια πρωτοβουλία πολιτών που λειτουργώντας ως καταλύτης, θα διευκόλυνε την συγκλίνουσα πορεία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Σ αυτό τον χώρο αυτοκαθορίζονται το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ και διάφορες συσπειρώσεις χωρίς κομματικό αντίκρισμα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει επανειλημμένα δηλώσει την θετική του διάθεση προς αυτή την κίνηση.

Η ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να μην την στηρίξει η μάλλον να πολεμήσει αυτή την προσπάθεια και επιχειρεί προφανώς σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού, να διεμβολίσει τον διάσπαρτο χώρο του ΠΑΣΟΚ, πράγμα βέβαια που επιχειρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρακολουθεί με θετικό ενδιαφέρον την κίνηση των 58, με την ποικιλοχρωμία και ποικιλογνωμία των συμμετεχόντων, αλλά και την επιφυλακτικότητα πολλών μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει μαζική πολιτική οντότητα, που δεν μπορεί και δεν πρέπει, και είναι πολύ μεγάλο για να διαχυθεί στην πιθανή υπό διαμόρφωση κεντροαριστερά, αλλά και η κίνηση των 58, δεν θέλει να απορροφηθεί διοχετευόμενη στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει μια σχέση αλληλοεπηρεασμού και συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ όμως, πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για κάθε τι, μήπως και κάτι πάει στραβά, που μόνο για το ΠΑΣΟΚ θα έχει κόστος.

Το ΠΑΣΟΚ θετικά διακείμενο, αλλά μη επαναπαυόμενο, ότι το σχήμα γύρω από τους 58 θα του δώσει απαντήσεις, καθαρά πολιτικού χαρακτήρα ακόμα και για τις ευρωεκλογές.

Εν κατακλείδι

Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ , για να υπάρχει σταθερότητα και κυβέρνηση, η ΝΔ μας χρειάζεται διότι μόνη της δεν μπορεί να κυβερνήσει, συγχρόνως όμως, με δεδομένη την μη ικανοποιητική ή και μηδενική επανάκτηση παραδοσιακών της ψηφοφόρων, αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και ως συμπληρωματική δεξαμενή άντλησης ψήφων.

Αυτό εξάλλου έγινε κι στις εκλογές του Ιούνη του 2012, έτσι ακολουθεί την τακτική, «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σ αυτήν την τακτική της ΝΔ, πρέπει να ισχυροποιήσει την δική του αυτόνομη πολιτική πρόταση και πρέπει να αξιοποιήσει στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αυτήν την ιδιαιτερότητα, όπου είναι διακριτές οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος και Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος .

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ όχι ως αντίπαλο πολιτικό κόμμα, αλλά ως εχθρικό, αποτελεί τον κύριο στόχο μια επίθεσης, που δεν απηχεί ίχνος απ το πολιτικό ήθος και αξίες και την παράδοση της παραδοσιακής αριστεράς .

Είναι ένα μίγμα απολιτικής γηπεδικής συμπεριφοράς, με έντονα στοιχεία κοινωνικού θράσους και αναίδειας, ουσιαστικά, άκρα συντηρητική συμπεριφορά.

Θεωρεί ότι αποτελεί ασθενή κρίκο και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς και προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, χωρίς αρχές, χωρίς την αυτονόητη αστική πολιτική ηθική.

Από την άποψη αυτή, δεν συμφωνώ με όποιους, σε μια τέτοια συμπεριφορά όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνουν μια τακτική προσέγγισης.

Για μένα η αξιοπρέπεια προηγείται της πολιτικής.

Η πραγματική πολιτική εικόνα της χώρας, αποτυπώνεται από την συνεχιζόμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς και διεύρυνση της άρνησης και της διαμαρτυρίας .

Σε όλους είναι γνωστό, αλλά δεν ομολογείται δημόσια, ότι στις έρευνες της κοινής γνώμης οι 7 στους 10 πολίτες αρνούνται να ανταποκριθούν, σ αυτό τον χώρο βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι απογοητευμένες, δυσαρεστημένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ..

Το ΠΑΣΟΚ κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται, πρέπει να φύγει από όποια εσωστρέφεια, να ανοίξει παράθυρο στο μέλλον, να οριοθετηθεί, μη υπολογίζοντας οποιοδήποτε κόστος, αναμετρούμενο μόνο με τις ανάγκες της χώρας

Η όποια προσπάθεια, δεν αντιστρατεύεται την κίνηση των 58, όμως δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εναποθέτει στην καλή προαίρεση άλλων, την ανασυγκρότηση των δυνάμεών του.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top