ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πείτε μας τι πίνετε;

Μάθανε πως «κουρευόμαστε», πλακώσανε και οι υπερατλαντικοί barbers. Αυτοθαυμαζόμενοι κολεγιόπαιδες που έπεισαν το ΔΝΤ να συμπεριλάβει στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τη… μεγαλοφυή ιδέα μιας κουράς 10% στην ιδιωτική αποταμίευση των καταθετών της ευρωζώνης ως λύση για επιστροφή του χρέους στα προ κρίσης επίπεδα. Εβαλαν στο κομπιουτεράκι το χρέος της ευρωζώνης, άθροισαν τις καταθέσεις, τις κούρεψαν στη συνέχεια 10% και, ώ του θαύματος, έλυσαν το πρόβλημα!

Εκπληκτικό, έ; Πώς δεν το είχαμε σκεφθεί νωρίτερα;

«Δεν το ʼχαμε σκεφθεί», ή, μήπως, στοιχειώδης αίσθηση διαφύλαξης της συναλλακτικής πίστης είναι αυτή που μας αποτρέπει από το να τσαμπουνάμε τέτοιους απίστευτους και επικίνδυνους οικονομικούς κομπογιανιτισμούς;

Θα πει κάποιος, «ας τους να κουρεύονται». Αλλά δεν δικαιούμαστε. Ουκ εά ημάς καθεύδειν το της Κύπρου από-τρόπαιον. Μαζί και ο κυνισμός των εταίρων.

Όταν λίγο πριν «κλείσει» η ύλη της εφημερίδας μας, στην «Η» του Σαββατοκύριακου «σφύριζαν», την είδηση και τρέχαμε ασθμαίνοντας για να την επαληθεύσουμε σε μία ογκώδη έκθεση, συνεννοηθήκαμε με τα μάτια. Γνωρίζαμε όλοι τι σκεφτόταν η ομήγυρις… Προβάλλοντάς την ως «πρώτο θέμα», «αποκλειστικό» μάλιστα, διασφαλίζαμε αυξημένες πωλήσεις. Αλλά και διάχυση ανασφάλειας με συνακόλουθο πανικό. Και, βεβαίως, την «χαμηλώσαμε».

Στο μεταξύ σιγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί; Γιατί κανένας δεν πιστεύει ότι μία Ενωση που νομιμοποίησε το «ριφιφί» στις καταθέσεις της Κύπρου δεν θα επαναλάβει για δεύτερη φορά το ίδιο ανοσιούργημα.

Και μην ακούσω για διασφαλισμένες καταθέσεις «έως 100.000 ευρώ». Αυτές είναι, πράγματι, διασφαλισμένες σε ασφαλείς καιρούς. Σε ανασφαλείς;

ΥΓ. Τώρα που πληροφορηθήκαμε τη μοναδικότητα των οικονομολόγων του ΔΝΤ και αισθανόμαστε «κομμάτι» κομπλεξικοί, έχουμε ένα ερώτημα: Πείτε μας τι πίνετε και εμάς δεν μας δίνετε;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top