ΑΡΘΡΑ

Περίπτωση ΟΑΣΘ: Αναίτια αυτοπαγίδευση της ΔΗΣΥ

Στον νόμο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ η ΔΗΣΥ ψήφισε «παρών». Τι ακριβώς εκφράζει αυτή η κρυπτική «γνώμη». Φοβάμαι ότι εκφράζει την ανικανότητα της ΔΗΣΥ να διαμορφώσει καθοδηγητική άποψη για θέματα που σχετίζονται με μείζονες πολιτικές θεωρήσεις. Νόμισε ότι της ζητούσαν τη γνώμη της γενικά περί κρατικοποιήσεων; Κι αν αυτό νόμισε η απάντηση υπήρξε η αποφυγή απάντησης και άρνηση έκφρασης άποψης; Ίσως αυτό να σημαίνει το περίεργο «παρών», ότι δηλαδή δεν ξέρω τι να πω εν προκειμένω.

Μα, το θέμα κρατικοποίησης ή ιδιωτικοποίησης δημόσιου αγαθού ή δημόσιας υπηρεσίας δεν είναι δογματικό ώστε να πανικοβάλει ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όταν του τίθεται, εκ του φόβου μήπως κάποιους ιδεόληπτους των τάξεών τους θα δυσαρεστήσει ούτως ή άλλως μια σαφής απάντηση. Το αν η διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού η μιας δημόσιας υπηρεσίας θα ανατεθεί στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα είναι ζήτημα καθαρά πρακτικό: Ποιος μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερα και φτηνότερα τη δουλεία.

Γιαυτό και εν προκειμένω, αντί να εκφωνήσει αυτό το αμήχανο «παρόν» η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ θα μπορούσε, στη συζήτηση, να είχε θέσει το εξής ερώτημα και με γνώμονα την πειστική απάντηση τελικά να εκφέρει την ψήφο της: Πόσο υπολογίζει την δημόσια επιδότηση του κρατικού ΟΑΣΘ ο νομοθετών υπουργός και πόσο θα ήταν η αντίστοιχη επιδότηση στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης. Πολύ απλό και ξεκάθαρο κριτήριο που θα στρίμωχνε την κυβέρνηση στο πεδίο του ορθολογισμού χωρίς φεγγίτη διαφυγής. Δεν πρόσεξαν οι της ΔΗΣΥ ότι ούτε η εισηγητική έκθεση μήτε το σχέδιο νόμου αναφέρονται σε αυτό το ξεκάθαρο κριτήριο;

Ο υπόκρυφος λαϊκισμός φαίνεται ότι τελικά μπλοκάρει ακόμη και την φαντασία. Κάκιστα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top