ΑΡΘΡΑ

Περί ταυτοτικών και άλλων

* Μας είπε ο Σπύρος Δανέλλης για να δικαιολογήσει τη μετακίνηση/μεταγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως το μακεδονικό είναι «ταυτοτικό ζήτημα».
Δεν εννοούσε προφανώς για τον ίδιο προσωπικά -Κρητικός είναι, άλλωστε, κι όχι «ντόπιος» από τη Βόρεια Ελλάδα. Εννοούσε -φαντάζομαι- για τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς από τον οποίο προέρχεται.
Και είναι πράγματι έτσι.

Βέβαια, το θέμα προέκυψε τη δεκαετία του 90. Τότε δημιουργήθηκαν και οι σχετικές διαχωριστικές γραμμές.
Υπάρχουν, λοιπόν, και άλλα «ταυτοτικά ζητήματα» της ανανεωτικής αριστεράς τα οποία υπήρξαν «γενέθλια» και ιδρυτικά για αυτό το ιστορικό πολιτικό ρεύμα.
Όπως η αταλάντευτη πίστη στη φιλελεύθερη δημοκρατία ως μέσου και σκοπού ταυτόχρονα, ο «θρησκευτικός» σεβασμός σε θεσμούς της όπως η διάκριση των εξουσιών, η ασυμφιλίωτη αντιπαλότητα σε διχαστικές πολιτικές και πρακτικές, η απόλυτη αντίθεση στο λαϊκισμό κ.ά.
Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας πως όντως το «νεότερο» ταυτοτικό ζήτημα του επέβαλε να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή.
Πώς, όμως, μπορεί να εξηγήσει τη θετική ψήφο του στην κυβέρνηση με βάση τα γενέθλια» ταυτοτικά ζητήματα τα οποία προαναφέρθηκαν και τα οποία έχει «ξεπατώσει» χωρίς έλεος ο βίος και η πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ;
Άραγε για αυτά δε… σκίρτησε η ευαίσθητη συνείδησή του;

Υ.Γ. Αν έστω ψήφιζε παρών ή απείχε στην ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης τι θα εμπόδιζε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών κι αυτόν -τότε- να την ψηφίσει ;
Μη δουλευόμαστε, λοιπόν.

Άλλα ήταν τα κριτήρια που πρυτάνευσαν για την ψήφο του.

* Το κείμενο αυτό είναι ανάρτηση στον προσωπική σελίδα του συγγραφέα στο Fb.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top