ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Περί ανησυχούντων

Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού άρχισαν ήδη να στέλνουν τα γνωστά κι από το παρελθόν μηνύματα ανησυχίας για όσα θα προκύψουν αν η κυριακάτικη αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο προκαλέσει στη χώρα μας κυβερνητική αστάθεια ή, ακόμη χειρότερα, ακυβερνησία.

Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού άρχισαν ήδη να στέλνουν τα γνωστά κι από το παρελθόν μηνύματα ανησυχίας για όσα θα προκύψουν αν η κυριακάτικη αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο προκαλέσει στη χώρα μας κυβερνητική αστάθεια ή, ακόμη χειρότερα, ακυβερνησία. Και ασφαλώς είναι μια πραγματικότητα που δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένα δεν του αρέσει, γιατί επηρεάζει σε βάρος του το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποιον βαθμό, αλλά σίγουρα το επηρεάζει.

Ωστόσο ο αποκλειστικά υπεύθυνος γιʼ αυτήν την πραγματικότητα δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν υπάρχει στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος που να μπορεί να το αμφισβητήσει. Διότι όσο είναι ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κόμματος, και φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ, να καθορίζει την πολιτική του και να αγωνίζεται να την επιβάλει και να την εφαρμόσει, άλλο τόσο είναι δικαίωμα των ξένων τραπεζών, των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ακόμη και των ξένων πολιτικών και των ξένων κυβερνήσεων να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους, τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους.

«Ναι, αλλά αυτό είναι παρέμβαση στα εσωτερικά μας», θα ισχυριστεί κάποιος. Μόνο που όταν ανήκεις σε έναν πολυεθνικό οργανισμό, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι πολύ ρευστό πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα εσωτερικά μας. Η ίδια η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής αποτελεί ντε φάκτο παρέμβαση στα εσωτερικά όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Και όταν ο Τσίπρας περιέρχεται την Ευρώπη και αναπτύσσει τις απόψεις του, παρεμβαίνει θέλοντας και μη στα εσωτερικά άλλων κρατών.

Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα κράτη και στους λαούς διευρύνεται. Οπως επηρεάζεται η ζωή όλης της Ευρώπης από τις πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στις μεγάλες χώρες, άλλο τόσο επηρεάζεται και από τις αναταράξεις που προκαλούνται στις οικονομικά ασθενέστερες. Κι όταν ο Τσίπρας ποντάρει ανοιχτά στην εκδοχή ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη χρεοκοπία μας και δεν θα την προκαλούσαν ποτέ, δεν αποδέχεται έμμεσα αυτήν την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων;

Σε έναν τόσο πολύπλοκο κόσμο όπως η σημερινός, ο καθένας δικαιούται να ανησυχεί και να προβληματίζεται. Κι όποιος διαφωνεί φροντίζει να μην προκαλεί και να μην προβληματίζει. Τόσο απλό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top