ΑΡΘΡΑ

Περί ΕΑΜ και δοσιλόγων

Με αφορμή την ενδιαφέρουσα συζήτηση του Νίκου Μπίστη και του Χρήστου Χωνενίδη, με άρθρα τους στο PROTAGON, θα ήθελα να διατυπώσω μερικές σκέψεις.

Το ΕΑΜ υπήρξε ένα μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα κατά του ναζισμού και εξέφρασε τα φτωχά και καταπιεσμένα στρώματα του ελληνικού λαού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν την ζωή και τα νιάτα τους δια τον ιερό αυτό σκοπό. Και μετά πέρασαν δια πυρός και σιδήρου από το κολαστήριο του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους.

Ταυτόχρονα όμως το ΕΑΜ χρησιμοποιήθηκε από το ΚΚΕ ως όργανο επιβολής ολοκληρωτικού σταλινικού καθεστώτος και προσπάθησε να μονοπωλήσει τον αγώνα διαλύοντας κάθε άλλη αντιστασιακή οργάνωση.

Μεγάλο μέρος των δοσίλογων ήταν φιλοναζιστες η ιδιοτελείς καιροσκόποι η λούμπεν εγκληματικά στοιχεία.

Και τα τάγματα ασφαλείας διέπραξαν απίστευτες φρικαλεότητες.

Άλλοι όμως πήραν τον δρόμο της συνεργασίας για να αντισταθούν σε εγκληματικές πρακτικές του ΕΑΜ.

Π.χ τα απομεινάρια της κεντροαριστερής ΕΚΚΑ του Ψαρου, μετα την διάλυση της από το ΕΑΜ και την δολοφονία του Ψαρού, πέρασαν στην Πάτρα και ενταθήκαν στα τάγματα ασφαλείας για να γλυτώσουν από το ΕΑΜ.

Το ίδιο συνέβη και με την δεξιά οργάνωση ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ στη Πελοπόννησο. Προσωπικότητες σήμερα γενικά αποδεκτές από τον δημοκρατικό κόσμο είχαν περίεργες συμπεριφορές με τα σημερινά μας κριτήρια. Ο Πλαστήρας είχε επαφές με τους Γερμανούς για να εγκαθιδρύσει αβασίλευτη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Σοφιανόπουλος προσπαθουσε το πρωτο χρονο της κατοχης να

δημιουργησει σοσιαλιστικο καθεστως σε συνεργασία με τους Γερμανούς.

Δυστυχώς το ανθρώπινο μυαλό έχει περιορισμένη κάθε φορά αντίληψη του συνολικού γίγνεσθαι.

Αυτά γιατί η Ιστορία είναι πολύ σύνθετο πράγμα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top