ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Περί της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών

Από τον Αύγουστο που πέρασε έχει ανοίξει ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Το ζήτημα αυτό δεν είναι άλλο από την πρόθεση της κυβέρνησης για άρση του «παγώματος» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014.

Από τον Αύγουστο που πέρασε έχει ανοίξει ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Το ζήτημα αυτό δεν είναι άλλο από την πρόθεση της κυβέρνησης για άρση του «παγώματος» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014. Η αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας περιέχονταν στον Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και παρατάθηκε έως τις 31/12/2013 ενώ η αρχική ημερομηνία ληξης της αναστολής ήταν η 18η Δεκεμβρίου 2012.

Η πρόθεση της σημερινής όμως κυβέρνησης είναι να γίνει η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών κατά κύριο λόγο για όσους παριστάνουν τους φτωχούς αλλά έχουν μεγάλο εισόδημα. Με αυτό τον τρόπο όπως επισημαίνει η κυβέρνηση «θα προστατευτούν» οι φτωχοί άνθρωποι.Στην αντίπερα όχθη,το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι όχι μόνο αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας,αλλά πρέπει να απαιτηθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων.«Όχι» στην άρση αναστολής των πλειστηριασμών λένε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες,ΔΗΜΑΡ,ΚΚΕ),ενώ τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές ήδη από τον Αύγουστο έχουν καταθέσει δύο τροπολογίες.

Η μία τροπολογία των Α.Λοβέρδου,Χρ.Αηδόνη αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι 31-12–2014 και η άλλη των Ν.Σταυρογιάννη,Γ.Κουράκου αφορά την αναστολή έως τις 31-12-2016. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης αν επιτευχθεί θα προκαλέσει κραδασμούς στην κοινωνία,με πολλούς να εκφράζουν φόβους για αναταραχές. Το ίδιο όμως ισχύει και σε περίπτωση αποτυχίας της αναστολής καθώς η Τρόικα θα ζητήσει το πιθανότερο κούρεμα καταθέσεων ή η κυβέρνηση θα πέσει. Λύση κοινά αποδεκτή δύσκολα μπορεί να υπάρξει. Όμως η άρση αναστολής των πλειστηριασμών επρόκειται για ένα δυσβάσταχτο μέτρο για τα κατώτερα στρώματα. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί είναι η παραμονή της αναστολής των πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου του 2014 και στην συνέχεια η διατήρηση της μη άρσης για αυτούς που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και η άρση να ισχύει για όσους έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top