ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ποια απόφαση;

Η είδηση είναι καταπληκτική. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αλλάξει ο νόμος για την ιθαγένεια και να εφαρμοσθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με το «Βήμα», «έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου εντός επτά ημερών να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του δικαστηρίου».

Για ποια απόφαση μιλάει ο Πρωθυπουργός και με τι θα είναι συμβατό το νέο νομοσχέδιο; Γιατί, βέβαια, καμιά δικαστική απόφαση δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Δηλαδή, κάποιος από τους δικαστές που συμμετείχαν στη διάσκεψη παραβίασε τη μυστικότητά της και γνωστοποίησε ότι η πλειοψηφία των δικαστών έκρινε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Επί τη βάσει αυτής της διαρροής, ο Πρωθυπουργός σπεύδει να δώσει εντολές και οι υπουργοί καλούνται να πράξουν αναλόγως του περιεχομένου μιας απόφασης η οποία δεν υπάρχει.

Για την εκτελεστική εξουσία, η όλη ιστορία αγγίζει τα όρια της φάρσας. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την απροθυμία της να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Τώρα εμφανίζεται να σπεύδει να συμμορφωθεί με τις διαρροές. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δείχνει τη βιασύνη της να εφαρμόσει μία αμφιλεγόμενη πολιτική καλυπτόμενη υπό το ΣτΕ.

Για τη δικαστική εξουσία, όμως, τίθενται τεράστια ζητήματα λειτουργίας και ηθικής τάξης. Η παραβίαση της μυστικότητας της διάσκεψης ανατρέπει θεμελιώδεις κανόνες λειτουργίας κάθε δικαστηρίου. Επιπλέον, η διαρροή του αποτελέσματος χωρίς κανένα σκεπτικό αφαιρεί από τη δικαστική απόφαση το ουσιωδέστερο στοιχείο της. Δικαστική απόφαση χωρίς σκεπτικό είναι παράνομη και για τα σκουπίδια.

Με δεδομένη τη διαρροή και ανεξαρτήτως αν αυτή είναι ακριβής ή όχι, είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ΣτΕ οφείλει αμέσως να εκδώσει την απόφασή του. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει διάλογος για το τι πρέπει να αλλάξει χωρίς να γνωρίζουμε τι κρίθηκε αντισυνταγματικό και για ποιο λόγο. Ο πρόεδρος του ΣτΕ Κων. Μενουδάκος, μολονότι δεν μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας, οφείλει να δώσει εντολή για την άμεση έκδοση της απόφασης. Αφού ζητείται από τον υπουργό να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο εντός επτά ημερών, αυτονόητο είναι ότι η απόφαση πρέπει να τον προλάβει.

Ο Σταύρος Τσακυράκης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top