ΑΡΘΡΑ

Ποια κεντροαριστερά;

Το θέμα των διεργασιών, που αυτή τη περίοδο διενεργούνται στο χώρα της κεντροαριστεράς, έχει πάρει μια ιδιαίτερη και σημαντική χροιά. Είναι υγιές το γεγονός ότι συζητούνται προτάσεις, ιδέες και απόψεις, μάλιστα μέσα  πολιτισμένα πλαίσια, με σκοπό την συγκρότηση του πόλου της σοσιαλδημοκρατίας που αυτή την κρίσιμο περίοδο για τη χώρα, υποεκπροσωπείται. Είναι γεγονός ότι η μεγάλη μερίδα του κόσμου της προοδευτικής παράταξης απογοητευμένη πλέον, απέχει από τις διαδικασίες αυτές. Δεν θέλει να τοποθετηθεί, είναι κουρασμένη και δεν ελπίζει στο σημερινό πολιτικό και κομματικό πλαίσιο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Το προοδευτικό και σκεπτόμενο κομμάτι της κοινωνίας που εξέφραζε η κεντροαριστερά, του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, «γυρίζει την πλάτη» στην κατ’ επίφαση «αριστερά» που τον διέψευσε οικτρά. Όμως δεν θέλει να επιστρέψει στην ίδια λογική και πρακτική των μηχανισμών και του πελατειασμού. Δεν θεωρεί ότι η συνάθροιση αρχηγών και προσώπων, που προδιέγραψαν είτε αρνητικά είτε θετικά το σημερινό αποτέλεσμα, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Η κοινωνία και ο προοδευτικός κόσμος αναζητούν κάτι το καινούργιο και ελπιδοφόρο, που θα του δώσει όραμα και προοπτική.

Είναι φανερό ότι ο κεντροαριστερός και προοδευτικός χώρος, που εξακολουθεί να αποτελεί τη κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική κοινωνία, χρειάζεται ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που θα είναι ικανό να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ενός κράτους με αναδιαρθρωμένη εκ βάθρων την οικονομία του, με πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη, με θεσμούς ευέλικτους και αποτελεσματικούς κοντά στο πολίτη και τους δημιουργικούς ανθρώπους. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική και κομματική. Οι δομές των κομματικών σχηματισμών, με πρώτη την κεντροαριστερά, πρέπει να μπολιαστούν με το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που απαιτεί η χώρα, για να ηττηθεί ολοκληρωτικά ο λαϊκισμός που την ταλαιπώρησε και την οδήγησε στη πιο βαθειά κρίση της ιστορίας της.

Η χώρα μας, έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική πρόταση, άλλο αφήγημα, πιο ελκυστικό και παράλληλα αληθινό και ρεαλιστικό. Αν εμείς ως κοινωνία με τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις της, δεν βγούμε μπροστά και δεν πρωταγωνιστήσουμε σε μια νέα συλλογικότητα, με μια διαφορετική και ρεαλιστική πρόταση, δεν χρειάζεται να συζητάμε και να ξανασυζητάμε τα ίδια πράγματα, που εκφράζουν τις ίδιες δομές οργάνωσης, τις ίδιες ιδεοληπτικές αναφορές, τις ίδιες πρακτικές των μηχανισμών και των κομματικού παραγοντισμού.

Η κεντροαριστερά πρέπει να εκφρασθεί με μια άλλη «φωτογραφία», ανανεωμένη ανθρωπογεωγραφία, άλλα σύμβολα και όνομα, διαφορετικό πολιτικό λόγο, ικανό να εκφράσει τους δημιουργικούς ανθρώπους, τις τοπικές οικονομίες, τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και την τοπική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Η κεντροαριστερά πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και τον καταλύτη της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Να εκφράσει μια αυτοδιοίκηση υπεύθυνη που να εισπράττει αλλά και να διαθέτει πόρους και παράλληλα να λειτουργεί ως συντονίστρια και αρωγός στην ανάδειξη της παραγωγικής ανάπτυξης και του νέου μοντέλου οικονομίας που έχει ανάγκη ο τόπος. Διαφωνώ με πολλούς που θεωρούν ότι η αυτοδιοίκηση είναι μόνο να ασκεί κοινωνική πολιτική. Η αυτοδιοίκηση με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς τις τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές εταιρείες, μπορεί- φυσικά με επιτελικό και μόνο το ρόλο του κράτους και των υπουργείων- να αναδείξει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα που θα δημιουργήσει υπεραξία στα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες και θα δώσει κοινωνικοοικονομικό περιεχόμενο στην ελληνική περιφέρεια. Άλλωστε  η αυτοδιοίκηση θεωρείται ο προνομιακός χώρος της κεντροαριστεράς, ακόμη και σήμερα.

Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδευτούν με μια βαθειά μεταρρύθμιση σε δομές και σε ανθρώπινο δυναμικό στη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, με αξιοκρατία, ευελιξία, αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με την διαμόρφωση κουλτούρας και φιλικής και υπεύθυνης συμπεριφοράς προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα. Μόνο έτσι, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία μπορούμε να δημιουργήσουμε οικονομικά γεγονότα, που θα φέρουν  νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Και η κεντροαριστερά μπορεί να παίξει κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο στα ζητήματα αυτά…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top