ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ποιοι «πολεμούν» τις επενδύσεις;

Να ξεκινήσουμε με τις αυτονόητες αλήθειες. Τουλάχιστον από τότε που κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» ένας δρόμος υπάρχει για την ανάπτυξη, τη δημιουργία εργασίας και εισοδήματος: oι επενδύσεις. Σε ένα κράτος οιονεί πτωχευμένο, όπως η Ελλάδα, οι κύριες επενδύσεις δεν μπορεί παρά να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Οταν η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας (στην περίπτωσή μας έχουμε από το 2008 αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης), η επανεκκίνηση μπορεί να προέλθει μόνο με μοχλό τις μεγάλες επενδύσεις. Γιατί οι μικρές δεν επαρκούν να δημιουργήσουν μια «κρίσιμη μάζα» ανάπτυξης, εργασίας και εισοδήματος. Αυτά τα γενικά για εισαγωγή…

Πάμε τώρα στο «προκείμενο». Γιατί αυτοί που έχουν μετατρέψει σε προσοδοφόρο επάγγελμα την «αντιμνημονιακή κλαψούρα», οι διάφοροι «Βασιλάκηδες Καΐλες» των 1,5 εκατ. ανέργων και της φτώχειας, λοιδορούν τις λίγες, αλλά υπαρκτές πλέον, Μεγάλες Επενδύσεις; Και συμπεριλαμβάνω στο «κόμμα των δακρύων» από παράγοντες της Αριστεράς μέχρι σχολιαστές και «δημοσιολογούντες». Είναι σχιζοφρενείς, υποκριτές ή εθνικοί προβοκάτορες;

Τα παραδείγματα αφθονούν. Το πιο πρόσφατο, οι καταγγελίες για το «ξεπούλημα» του Ελληνικού. Πριν καν μάθουν την οικονομική προσφορά, έβγαλαν την ετυμηγορία: σκάνδαλο. Για το πραγματικό σκάνδαλο, ότι δεκαετίες ο χώρος του Ελληνικού ρημάζει, δεν τους θυμάμαι να πολυανησυχούσαν.

Πριν από λίγο καιρό, οι ίδιοι χαρακτήριζαν «ληστεία» την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Εκεί που έπαιξαν τα ρέστα τους ήταν στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Σε όλες τις χώρες, για αιώνες, οι άνθρωποι αγωνίζονται να βγάλουν τον χρυσό από τη γη, εμείς εδώ (κάποιοι δηλαδή…) παλεύουμε για να μείνει θαμμένος στα έγκατα.

Συνεχίζουμε. Για την Cosco, στον Πειραιά, τα ίδια. Και οι ίδιοι… Πριν από κάποια χρόνια πολέμησαν την Αττική Οδό, το Αεροδρόμιο (γιατί «θα υποβάθμιζε τα Μεσόγεια»…), τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Μετρό («θα πέσουν πολυκατοικίες»). Παντού, τα ίδια. Και οι ίδιοι…

Γιατί λοιπόν σʼ αυτήν τη χώρα κάποιοι πολεμούν λυσσαλέα και διαχρονικά τις στρατηγικές επενδύσεις; Επειδή η ψυχιατρική επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια, νομίζω ότι υπάρχουν πιο ρεαλιστικές εξηγήσεις.

Πρώτον, οι ανταγωνιστές. Επιχειρηματικά συμφέροντα που θεωρούν ότι κάτι χάνουν εξαπολύουν «σταυροφορίες». Δεύτερον, τα ενδημικά «μαφιόζικα» χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού. Τοπικά και γενικά συμφέροντα συνασπίζονται εύκολα με κόμματα, παράγοντες, πολιτικό και «μιντιακό» προσωπικό και ξεκινούν οι εκβιασμοί και οι «εκτελέσεις». Τρίτον, το υπόστρωμα του λαϊκισμού που δυστυχώς καλλιέργησαν οι «παθογενείς» όψεις της μεταπολίτευσης.

Ολα αυτά επαρκούν, νομίζω. Μπορούν να αλλάξουν; Βεβαίως. Αν οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας γίνουν κι αυτές «σταυροφόροι». Για έναν καλό σκοπό. Την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Για μια έντιμη «διαπλοκή». Αυτήν που συνδέει την επιχειρηματική επιτυχία με το δημόσιο συμφέρον της «έρημης χώρας» και των πολιτών της…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top