ΑΡΘΡΑ

Ποιοι στο ΠΑΣΟΚ απεύχονται την ενότητα;

Επειδή έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές σοβαρών ανθρώπων, που προτείνουν την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτω την άποψη ότι ο Προοδευτικός Χώρος, που όλοι ευχόμαστε να ανασυγκροτηθεί σε ένα νέο και ενιαίο σύγχρονο κόμμα, έχει δύο επιλογές: (α) είτε να αποτελέσει ένα καθαρά φιλοευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό κόμμα, είτε (β) να γίνει ένας δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένα ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταρρυθμιστικό, κρατικίστικο, εθνολαϊκιστικό κόμμα. Όσοι επιλέγουν την πρώτη λύση επιθυμούν τη σωτηρία της χώρας εντός των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Όσοι επιλέξουν την δεύτερη οδό, ας πάνε απευθείας στον ήδη ΑΝΕΛοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή τους προς όλα τα κόμματα και κινήσεις του προοδευτικού χώρου η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων για ένα Ενιαίο και Ενωμένο Προοδευτικό Κόμμα» προτείνει τον οδικό χάρτη για την ίδρυση του νέου και ενιαίου κόμματος. Όταν δε ολοκληρωθούν όλα τα βήματα, τότε θεωρούν (και θεωρώ) αυτονόητο να αυτοδιαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και κινήσεις, ώστε να μην λειτουργούν κόμματα στο πλαίσιο του νέου κόμματος.

Όμως, με μία ανακοίνωση «Κύκλων του ΠΑΣΟΚ», όπως ονομάζονται οι συντάκτες της απάντησης, αναφέρουν ότι «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου και την ανάδειξή του σε ισχυρό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Πρωτοβουλίες που αποδίδουν καρπούς». Απαγορεύουν δηλαδή παρόμοιες πρωτοβουλίες από άλλους πολίτες; Ιδιαίτερα τη στιγμή που η πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην ίδρυση Ομοσπονδίας Κομμάτων και όχι νέου και ενιαίου κόμματος. Αντιθέτως, η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων για το Ενιαίο Προοδευτικό Κόμμα» στοχεύει στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Συνεδρίου 2015 του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, «Προσκλήσεις προς κοινοβουλευτικά κόμματα, από μεμονωμένα πρόσωπα, «προσωπικότητες» χωρίς κοινωνική αναφορά, που θέτουν μάλιστα όρους και προϋποθέσεις άμεσης διάλυσης τους, πέραν του ότι αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας και της θρασύτητας είναι απαράδεκτες, ελιτίστικες και διασπαστικές». Η πρόταση, που υπέβαλαν οι επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων» δεν προτείνει διάλυση των κομμάτων τώρα, αλλά μετά την ολοκλήρωση των βημάτων του οδικού χάρτη, δηλαδή συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, εκλογή αρχηγού από την βάση, ιδρυτικό και καταστατικό συνέδριο, που θα αποφασίσει για το καταστατικό, την ονομασία, τα σύμβολα, τις θέσεις και προτάσεις και θα αναδείξει τα όργανα του κόμματος.

Η αντίδραση των «κύκλων του ΠΑΣΟΚ» μόνον ταραχή δείχνει και φοβία για την απώλεια των πρωτείων στο νέο και ανανεωμένο κόμμα, την συγκρότηση του οποίου απαιτούν όλοι οι νοήμονες δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, προκειμένου στο πολιτικό μας σύστημα να αντικατασταθεί το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα του ΑΝΕΛοποιημένου ΣΥΡΙΖΑ με ένα καθαρά φιλοευρωπαϊκό, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κόμμα, που θα σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες, τη Δημοκρατία, την προσέλκυση επενδύσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας και το κοινωνικό κράτος.

Είμαι βέβαιος ότι η χυδαία και διασπαστική ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από κύκλους του ΠΑΣΟΚ, δεν εκφράζει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τη ΔΗΜΑΡ, πόσο μάλλον τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία. Η εν λόγω ανακοίνωση κύκλων του ΠΑΣΟΚ στόχο έχει τη διάσπαση των δυνάμεων του Προοδευτικού Χώρου και υπηρετεί κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τρέμουν την ενότητα του προοδευτικού χώρου, γνωρίζοντας ότι ένα νέο, ενωτικό και ενιαίο κόμμα της κεντροαριστεράς θα τους φέρει σε δυσχερή θέση και ενδεχομένως να τους εκτοπίσει και από την δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Προσβλέπω στην άμεση διάψευση εκ μέρους της ΔΗΣΥ της χυδαίας αυτής ανακοίνωσης. Πρωτίστως, όμως, περιμένω την καταδίκη μιας τέτοιας ενέργειας από τις Κινήσεις Πολιτών, που αποτελούν τον καταλύτη της ενότητας.

Είναι ντροπή και όνειδος να χρησιμοποιείται η παραπληροφόρηση για να αντικρούσουν κάποιοι κύκλοι μία προσπάθεια ενότητας της προοδευτικής παράταξης. Ουδέποτε είπε έστω και ένας από την «Ώρα Αποφάσεων» ότι θα πρέπει να διαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα, ώστε να υλοποιηθεί η ενότητα.
Όλοι λένε το αυτονόητο από το 2014 έως σήμερα: Θα πρέπει να ιδρυθεί πρώτα το νέο και ενιαίο κόμμα της Προοδευτικής Παράταξης και της Σοσιαλδημοκρατίας και στην συνέχεια να υπάρξει αυτοδιάλυση όλων των κομμάτων, που θα συμβάλουν και θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Όλες αυτές οι δηλώσεις δήθεν κύκλων του ΠΑΣΟΚ αποτελούν προβοκατόρικες ενέργειες, που μοναδικό στόχο έχουν να αποτρέψουν την ενότητα και να εξυπηρετήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η «Ώρα Αποφάσεων» όπως και οι «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία» θέτουν ως στόχο την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Συνεδρίου 2015 του ΠΑΣΟΚ για ίδρυση νέου και ενιαίου κόμματος. Η πρόταση δε, που υπεβλήθη στα κόμματα, αναφέρει τον οδικό χάρτη έως την ίδρυση του νέου κόμματος και την εκλογή αρχηγού από την βάση. Η αυτοδιάλυση των κομμάτων και κινήσεων προτείνεται να γίνει στη συνέχεια, ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς. Η ομοσπονδία κομμάτων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει πρώην ψηφοφόρους του, που θα είναι και πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πολύ πιθανόν να συμβεί. Αν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα αφορά ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας, που διακατέχονται από το «αντιδεξιό σύνδρομο». Κι ενώ επενδύουν τα πάντα στην  επιστροφή πρώην στελεχών, δεν δείχνουν την δέουσα προσοχή στην προσέλκυση ανέστιων πολιτών, που δηλώνουν απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Η νοοτροπία που επικρατεί σήμερα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (ξεχωρίζω φυσικά φωνές που διαφοροποιούνται, όπως αυτές του Βενιζέλου, του Μανιάτη, του Λοβέρδου, του Ανδρουλάκη και πολλών ακόμη), περιγράφεται  περίφημα σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ανησυχία που εξέφραζε ο βουλευτής της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού προς τα στελέχη του κόμματος το 1964. Ο χαρισματικός πολιτικός Ηλίας Ηλιού προέβλεψε τους κινδύνους επιβίωσης της παράταξής του μπροστά στην όψιμη τότε ριζοσπαστικοποίηση της Ενώσεως Κέντρου, μέσα κυρίως από την πολιτική ενεργοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου, και καλούσε σε οργανωτική εγρήγορση, πρωτοβουλίες ενότητας και επιστροφή ανενεργών στελεχών στη δράση. Αναφέρει συγκεκριμένα«Δεν εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια για πλησίασμα και πειθώ προς τους ξεκομμένους. Και μέσα στο κόμμα πολλές φορές δεν δουλεύουμε με πυξίδα αυτήν την υποχρέωση. Λέμε «εδώ είναι το κόμμα – όποιος θέλει ας έρθει». Ή αυτό είναι το κόμμα – αυτή είναι η κατάσταση, όποιου δεν του αρέσει ας φύγει». Ή «όποιος μπορεί και βαστάν τα κότσια του ας φτιάξει άλλο κόμμα». Αυτές ή παραπλήσιες διατυπώσεις πρέπει να τις αποφεύγουμε, διορθώνοντας εν προκειμένω το στυλ τις δουλειάς μας». Το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι άλλες κινήσεις του χώρου, διατηρούν δυνάμεις πανελλαδικά, οι οποίες διαθέτουν εμπεριστατωμένη άποψη για τη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και εκφράζουν σύγχρονο πολιτικό λόγο. Αυτό που χρειάζεται είναι μία σαφής διάθεση υπέρβασης του παλιού και παρωχημένου με την στράτευση όλων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top