ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ποιος υπόσχεται μέλλον;

Η ανασύσταση της αποκαλούμενης Κεντροαριστεράς κινδυνεύει να αποδειχθεί θνησιγενής. Δεν εδράζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο αρχών και αξιών. Ούτε στηρίζεται σε αποσαφηνισμένους κανόνες. Πόσω μάλλον που ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας αντιμετωπίζεται από κάποιες πλευρές με λογικές προσωπικής πελατείας και εσωκομματικών μηχανισμών. Η δυστοκία που ανέκυψε με την ηλεκτρονική ψήφο, στην ουσία υποκρύπτει την ανομολόγητη επιδίωξη της Φ. Γεννηματά να αναβαπτιστεί στο συρρικνωμένο κομματικό της ακροατήριο.,

Το γεγονός αυτό καθιστά εμφανές το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η επιχειρούμενη θεμελίωση ενός πραγματικά νέου φορέα. Εξ ου και καθοριστικό ζήτημα είναι το εκλογικό σώμα που θα συμμετάσχει. Αν ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μικρός, τότε ο ενδιάμεσος χώρος θα παραμείνει διάσπαρτος και μετέωρος. Το όποιο σχήμα προκύψει δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην ανάγκη σημαντικής μερίδας πολιτών για νέα πολιτική έκφραση. Ως εκ τούτου, το υπάρχον σκηνικό μπορεί να τροποποιηθεί μόνο αν οι διεργασίες καταλήξουν στη δημιουργία καινούργιου πολιτικού φορέα.

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική τομή, η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να αναζωογονηθεί. Τα πλήγματα που έχει υποστεί δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ανάταξής της. Οι διαρρηγμένες σχέσεις της με τις κοινωνικές δυνάμεις που άλλοτε εκπροσωπούσε δεν θα αποκατασταθούν. Η αποκόλλησή τους, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, θα επιτευχθεί μόνον στον βαθμό που οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά οδηγήσουν στην υπέρβαση των σημερινών μαρμαρωμένων κομμάτων Άλλωστε η απήχησή τους βρίσκεται στο ναδίρ. Η επανάκαμψη των κεντροαριστερών εκλογέων, αλλά και η προσέλκυση νέων δεν θα πραγματοποιηθούν με παλιές ιδέες και δοκιμασμένα πρόσωπα. Το ΠΑΣΟΚ το επιβεβαιώνει πλήρως – με την αναπαλαίωσή του και τη προσκόλληση σε μια ηγεσία που δεν εμπνέει, ούτε πείθει.

Η προοπτική λοιπόν της Κεντροαριστεράς είναι συνυφασμένη με τις πολιτικές που θα εκπροσωπήσει και θα εκφράσει. Προπαντός συνδέεται με το πρόσωπο που θα ηγηθεί της συγκρότησής της.  Από τις ικανότητες  και την επάρκειά του θα εξαρτηθεί αν ο νέος φορέας αποκτήσει δυναμική και απήχηση.  Ο παράγοντας ηγετικότητα αναμφίβολα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Εκείνος που θα αποδείξει ότι διαθέτει ηγετικά χαρίσματα, ενσαρκώνει νέες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις, που έχει πολιτικό βάθος και στρατηγική σκέψη και ταυτόχρονα παραπέμπει στο νέο και στο άφθαρτο, μπορεί να προσδώσει στην επανεκκίνηση ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρισμα.

Το βέβαιο είναι πως η πλειονότητα των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στον ενδιάμεσο χώρο παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά. Η ανταπόκρισή τους, ωστόσο, στην εκλογική διαδικασία εξαρτάται πρωτίστως από το αν πεισθούν ότι κάποιος από τους υποψηφίους υπόσχεται μέλλον – τόσο για την  Κεντροαριστερά όσο και για τη χώρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top