ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ποιος δρόμος για την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία;

Η ανατροπή της μεταπολιτευτικής αρχιτεκτονικής του πολιτικού μας συστήματος, όπως αποτυπώθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη της συζήτησης για το μέλλον της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Η ανατροπή της μεταπολιτευτικής αρχιτεκτονικής του πολιτικού μας συστήματος, όπως αποτυπώθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη της συζήτησης για το μέλλον της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ, που για περισσότερο από 30 χρόνια κυριαρχούσε στο χώρο αυτό και διαμόρφωνε ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε εύλογα να τίθεται το ερώτημα «αν μπορεί και αν πρέπει να συνεχίσει ως έχει;». Η απάντηση είναι: «δεν μπορεί ως έχει. Χωρίς, δηλαδή, αλλαγές σε πρόγραμμα, χωρίς ανανέωση σε πρόσωπα».

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, από όλους όσους συμμετέχουν στην αναζήτηση της επόμενης ημέρας της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι ποιο είναι το όραμα για την χώρα;

Mία Ελλάδα δίκαιη και ισχυρή, που να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Με ποιες παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις θα συνεργαστείς για να το υλοποιήσεις αυτό; Με τις δημιουργικές δυνάμεις της παραγωγής που είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς και θα συνεισφέρουν στο μετασχηματισμό της οικονομίας, ώστε να έχεις πόρους για να στηρίξεις τους αδύναμους σε μια συμμαχία παραγωγικών δυνάμεων και «αδυνάμων». Αυτή η συμμαχία θα αντιπαλέψει τις δυνάμεις του οικονομικού «παρασιτισμού».

Ένα κομβικό ζήτημα είναι να προσδιορίσεις τον πολιτικό φορέα για την συστέγαση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με συναντίληψη για το όραμα.

Την περίοδο αυτή, πέρα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την Ελιά, καταγράφονται πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον ίδιο χώρο που εκφράζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλαδή δυνάμεις του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του προοδευτικού Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της οικολογίας.

Εδώ, λοιπόν, μακριά από λάθη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος, με σεβασμό και ευαισθησία αναζητάς την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή της κοινωνικής βάσης, ώστε μέσα από δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες να διασφαλίσεις την μέγιστη δυνατή διεύρυνση του χώρου, την προγραμματική ανανέωση και την ανανέωση προσώπων.

Για να ξαναγίνει η Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία η πλειοψηφική δύναμη της προόδου και των μεταρρυθμίσεων, σε μια Ελλάδα που θα αναγνωρίζει τις δικές της υποχρεώσεις, θα διεκδικεί αποτελεσματικά, που θα παλέψει για την Ευρώπη της απασχόλησης και της κοινωνικής προόδου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top