ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ποιός εκβιάζεται;

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε το αυτονόητο. Αν αποδοκιμασθεί στις εκλογές με εμφατικό τρόπο η ΕΛΙΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση. Δεν έθεσε πήχυ συγκεκριμένου αριθμητικά ποσοστού.

Αλλά είπε ότι αυτό που μετρά είναι η εντύπωση που θα παραχθεί από την συνδυαστική ανάγνωση των αποτελεσμάτων δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών και την σύγκριση με τα ποσοστά των άλλων κομμάτων. Και είναι αυτονόητο για πολλούς λόγους.

Ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για την ΕΛΙΑ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ, οπότε αντικειμενικά αυτό δεν θα μπορεί να είναι δύναμη κυβερνητικής σταθερότητας. Έπειτα είναι βαθειά αντιδημοκρατικό ένα κόμμα που θα αποδοκιμασθεί παταγωδώς να συνεχίσει να το παίζει κυβέρνηση σφυρίζοντας αδιάφορα.

Το ΠΑΣΟΚ εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αναλάβει ένα δυσανάλογο βάρος και έχει πληρώσει μεγάλο κόστος για να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας, την έξοδο από την Ευρώπη και την χρεοκοπία, για να βγάλει την χώρα από την κρίση και να κρατήσει την Ελλάδα όρθια.Τώρα οι προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν.

Θέλει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ ένα μίνιμουμ έγκρισης και αποδοχής της προσπάθειας του από τον λαό. Διαφορετικά ας αναλάβουν την εθνική ευθύνη αυτοί που θα επιδοκιμάσει ο λαός.

Δεν έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ εργολαβικά την σωτηρία της χώρας. Κι όμως αυτό το αυτονόητο θεωρήθηκε από πολλούς εκβιαστικό δίλλημα. Όσοι από άλλους πολιτικούς χώρους το βλέπουν έτσι, αποτίουν φόρο τιμής στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί αναγνωρίζουν ότι μόνο αυτό μπορεί να μετάσχει υπεύθυνα στην διακυβέρνηση της χώρας, ενώ αυτοί λένε καμιά κουβέντα να περνά η ώρα. Γιατί αλλιώς τι εκβιασμός.

Κι έπειτα κάποτε πρέπει να σταματήσει η νεοελληνική υποκρισία να θέλουμε κάποιοι να τραβάνε το κουπί και εμείς να κάνουμε μεταμοντέρνες αεράτες και κούλ επιλογές. Ο καθένας που διεκδικεί την ψήφο του λαού και ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του.

Η ΕΛΙΑ δεν βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με το λυσσασμένο πόλεμο του λεγόμενου αντιμνημονιακού μπλοκ. Πάρα πολλοί άλλοι, από μεταμοντέρνους ποταμίσιους μέχρι αραχνιασμένους πασόκους που ζουν στο παρελθόν, θέλουν να την θάψουν. Όμως δεν θα τους περάσει.

Οι σύγχρονοι κεντροαριστεροί με την ψήφο μας θα δώσουμε ηχηρή απάντηση. Η ΕΛΙΑ πρέπει να πάει καλά. Πρώτα για την κυβερνητική σταθερότητα. Είμαστε στο κρίσιμο σημείο εξόδου από την κρίση. Δεν πρέπει καταψηφίζοντας την ΕΛΙΑ και προκαλώντας κυβερνητική αστάθεια να ακυρώσουμε τα επιτεύγματα, να γυρίσουμε την χώρα πίσω, να την ρίξουμε σε περιπέτεια.

Έπειτα γιατί επιτυχία της ΕΛΙΑΣ θα σημάνει ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Άρα και της αλλαγής της Ευρώπης σε κατεύθυνση περισσότερης ομοσπονδοποίησης, άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών, κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών.

Και τέλος γιατί επιτυχία της ΕΛΙΑΣ θα φέρει σε αυτήν και άλλες δυνάμεις και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σύγκλιση όλων των κεντροαριστερών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top