ΑΡΘΡΑ

Ποιος φοβάται την αξιολόγηση;

Η σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου από ορισμένου χρόνου είναι εξαιρετικά διδακτική. Μέσα στις κραυγαλέες κατηγορίες που ανταλάσσονται δυσκολεύεται κανείς να βρει την ουσία του πράγματος που είναι η διαχρονική και πολυπαραγοντική αντίσταση στην εφαρμογή οποιασδήποτε αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Πριν από αυτό υπήρχε η κόντρα για την περίφημη ποσόστωση, για την πρόβλεψη δηλαδή του νόμου ότι το 15% των δημοσίων υπαλλήλων θα βαθμολογηθεί οπωσδήποτε αρνητικά. Στο μεταξύ, από πολλές πλευρές (συνδικαλιστές και κόμματα) καταγγέλλεται ότι η αξιολόγηση δεν είναι παρά ένα κόλπο για να γίνουν απολύσεις.

Τώρα, η περιφερειάρχης Αττικής και οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν έλεγχο πλαστών πιστοποιητικών αλλά δεν θα επιτρέψουν την «αξιολόγηση» (δικά τους τα εισαγωγικά), που είναι, κατά την κα Ρένα Δούρου, επιζήμια για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εσφαλμένο το σύστημα αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση αλλά ότι δεν αντιπροτείνει κάτι άλλο. Δεν εισηγείται, δηλαδή, μια άλλη πιο δίκαιη, πιο αποτελεσματική και πιο ουσιαστική διαδικασία. Ετσι, προκύπτει εκ των πραγμάτων ότι πολύ απλά δεν θέλει καμία αξιολόγηση – όπως συνέβαινε μέχρι τώρα – στα ωραία χρόνια…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top